Gävle 100 000 invånare

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun har nått 100.000 invånare. Det inträffade under tisdagen.

– Att vi är över 100.000 Gävlebor betyder att vi blir en attraktivare stad som lockar hit företag och människor, säger kommundirektör Göran Arnell, i ett pressmeddelande.

– Demografin har en stor påverkan på Gävle. Kostnaden för välfärden ökar, fler barn och unga i skolan, och vi blir allt fler äldre, sammantaget kräver detta resurser. Svaret på hur vi ska lösa ökade kostnader är att Gävle ska växa, fler invånare ger mer skattekraft. En större stad blir en magnet för människor, företag, investerare och kapital. Samtidigt blir Gävle ett draglok för regionens tillväxt framåt, säger Göran Arnell.

För att uppmärksamma att kommunen nu är 100.000 invånare kommer man att under onsdagen bjuda på tårta på BB och förlossningsavdelningen på Gävle sjukhus och hos Vuxenskolans SFI-klasser.

Längre fram kommer det också anordnas ett större firande. Något kommunen avsatt en miljon kronor på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.