Här tränar Rolf Lassgård inför Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot måndag kan filmen ”En man som heter Ove” vinna två Oscarsstatyetter. En grinig ordningsman som hela världen känner igen sig i.

Vi följde med huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård till gymmet innan han tog flyget över till Los Angeles.

– Jag är inte sån som längtar efter att få gå i pingvinkläder, men visst är det roligt, det är som en Guldbaggegala fast hundra gånger större, säger Rolf Lassgård när vi ses på gymmet på Brynäs på Tredje Tvärgatan i Gävle där han, som han själv säger, kör sitt gubbpass.

Han går omkring här inne på gymmet som precis vem som helst och pratar med de andra. Så här på förmiddagen har inte alla styrke- och tyngdlyftare tid, så det är lite lugnare än normal i lokalerna.

1,6 miljoner har sett Ove

”En man som heter Ove” är redan en succé i USA, en av de mest sedda utländska filmerna. I Sverige ligger den på tredje plats över de mest sedda filmerna genom tiderna, bara ”Sällskapsresan” och ”Att angöra en brygga” har setts av fler. Den 13 mars 2016 hade över 1, 6 miljoner biobesökare sett den enligt Svenska Filminstitutet.

Vad är det som gör att Ove går hem i alla tänkbara länder och kulturer?

– Det är likadant i USA eller Sverige, folk kommer fram och säger ”I am Ove, I am Ove”. Det finns nåt universellt som den här lilla lokala historien i radhusområdet bär på.

Det finns alltså en sån här grinig ordningsman i alla länder?

– Absolut, det är jag övertygad om, han finns i varje trappuppgång skulle jag vilja påstå.

Du har levt med Ove i ett och ett halvt år nu, hur har det varit?

– Det har varit otroligt roligt, upp och ner liksom, för samtidigt vill jag ju göra mig av med honom också. Man vill gå vidare, och det har jag gjort i viss mån, men det har hänt nya saker hela tiden. Det är en rolig resa, jag hoppas bara att det blir ett rolig slut också.

Spelar mot Matt Damon

Oavsett hur det går för ”En man som heter Ove” så kommer världen att få se mer av Rolf Lassgård. Han har en roll i Hollywoodfilmen ”Downsizing” som har premiär senare i år. En film med flera storstjärnor som regisserats av Alexander Payne, som bland annat gjort ”Sideways”.

– När jag arbetade med Matt Damon och Christoph Waltz i den filmen är det samma tugg där skådespelare emellan. Men om människor som jag inte känner. Men allt är på en högre nivå, vi sitter i en hockeystad, det är lite som Stanley Cup helt enkelt.

”Folk blir lite tokiga”

I veckan kom det fram att Rolf Lassgård inte är officiell representant för filmen. De fyra biljetter som filmen tilldelats har istället gått till filmens två producenter och till regissören Hannes Holm och dennes fru. Lassgård kommer ändå att finnas på plats, men sitta tillsammans med Love Larsson och Eva von Bahr, vilka nominerats för filmens smink och masker.

– Det blir alltid lite hysteri när det är någonting som glimmar så här. Då blir folk lite som tokiga. Jag försöker hålla mig lite low key till det här, det som sker det sker, säger Rolf Lassgård.

Vad har ni för chanser tror du?

– Vi är en underdog, och det har Ove varit hela tiden. Men han har tagit trappsteg efter trappsteg, det är därför jag är här på gymmet och kör hårt så han ska kunna ta det där sista trappsteget också.

Ett längre inslag med Rolf Lassgårds uppladdning inför Oscarsgalan kan du se i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.