Regionråden Eva Lindberg (S) och Patrik Stenvard (M) är överens idag. De tycker att det är oacceptabelt det som har gjorts kring hanteringen av Medarbetardagarna. Foto: SVT

Hård kritik från regionpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborgs politiska topp är eniga idag. Regionråden Eva Lindberg (S) och Patrik Stenvard (M) tycker att det är helt oacceptabelt att strunta i lagar och regler såsom man gjort kring hanteringen av Medarbetardagarna.

För fler nyheter från din ort följ oss på Facebook

Patrik Stenvard (M) är regionråd i opposition och han ser allvarligt på det som har inträffat.

SVT granskar Region Gävleborg

– Det här visar ju på att man inte fixar det här med upphandlingar och det här är ju något som skett flera gånger och det är allvarligt, säger han med anledning av SVT Nyheter Gävleborgs avslöjande idag.

– Jag har naturligtvis förutsatt att våra tjänstemän följer de lagar och regler som finns. Men det här har nu hänt lite väl ofta. Jag är både förvånad och besviken.

Kände du till att det här inte skötts korrekt?

– Jag personligen visste inte detta, någon annan i den politiska ledningen må ha gjort det, men inte vi i oppositionen. Vi visste naturligtvis att man planerade medarbetardagarna och att det handlade om stora pengar. Men att det sköttes så här illa visste jag inte, säger Patrik Stenvard.

Eva Lindberg (S): Vi ska inte ta genvägar

Eva Lindberg är det socialdemokratiska regionråd som ansvarar för personal och finanser inom regionen. Hon berättar att hon har blivit informerad av regiondirektören om det som skett och att det gjort henne bekymrad.

– Det som har hänt är inte på något sätt acceptabelt. Var sig man skyller på tidsbrist eller att man vill ha lokala leverantörer av tjänster så är det inte OK. Vi som myndighet kan inta ta genvägar, förbi lagar och regler för att nå våra mål.

Visste du om under processens gång att upphandlingen inte sköttes korrekt?

– Självklart visst vi inte att upphandlingen av tjänsterna till medarbetardagarna inte gjordes på rätt sätt. Det hade vi i den politiska ledningen aldrig godkänt, säger Eva Lindberg.

– Men jag har pratat med regiondirektören om detta och han har bett om ursäkt och är mycket olycklig över det som har hänt. Svante Lönnbark har nu försäkrat mig om att sedan man förstod att det blivit fel så har man sett se över rutinerna så att det inte ska kunna ske igen.

Måste vara fler personer inblandade

Eva Lindberg vill inte bedöma om det är medias granskning som lyft upp frågorna på bordet, utan menar att det är en intern granskning som fått regiondirektören att lova bot och bättring.

– Det viktiga i framtiden är att det inte får vara enskilda personer arbetar med sådana här frågor, evenemang eller åtaganden för stora summor.

– Det måste vara flera personer inblandade så att det finns en löpande internkontroll i förhållande till lagar och regler.

Så vad känner du inför det som har hänt?

– Vi som politiker har ju litat på våra tjänstemän och när sedan något sånt här avslöjas så blar jag besviken, naturligtvis. Det är helt enkelt inte acceptabelt att vi som myndighet tar genvägar förbi de regelverk som gäller.

– Jag vet att det var bråttom, men det får ändå inte ske.

Man har också talat om att man ville gynna lokala leverantörer av tjänster och att det var en av orsakerna till att man inte ville upphandla då man inte kan ställa sådana krav. Hur ser du på det?

– Vi kan inte inom kommuner och landsting, även om det känns behjärtansvärt, stödja de lokala företagen. Även om det skulle kännas som om vi i politiken borde vara dem som gynnar det lokala så kan vi inte göra så. Och det vet vi mycket väl.

Extra allvarligt avslöjandet

Patrik Stenvard (M) menar att det här avslöjandet är extra allvarligt då det inte är är första gången som regionens tjänstemän struntar i att upphandla tjänster korrekt

Det har tidigare handlat om den TV-satsning som dåvarande landstinget lanserade, och det gällde även de chefsdagar som arrangerades 2015.

Kan vi ha en tjänstemannalednings om agerar så här? Bör någon ta ansvaret och avgå, som du ser det?

– Nej jag tycker att man ska vara försiktig innan man kräver någons avgång. Det är inte läge att kräva något sådant nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Region Gävleborg

Mer i ämnet