Slaktaavfall och sopor dumpades efter vandringsled i Mellanljusnans naturreservat i Ljusdal. Det kommer nu utredas som misstänkt mijöbrott. Bilden är tagen i naturreservatet vid ett tidigare tillfälle Foto: Anders Berglund/Länsstyrelsen

Miljöbrott vid Ljusnan – olaglig slaktplats hittad

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en privatperson hittat en övergiven slaktplats i Mellanljusnans naturreservat i Ljusdal, så har Länsstyrelsen upprättat en anmälan om miljöbrott.

I den första anmälan som kom till Länsstyrelsen så uppgavs det att det fanns ”motorsågar, röjsågar, älgskinn, älgklövar, däck och flaskor med motorolja”, på platsen. Vilket personal från Länsstyrelsen också kunde konstatera vid besök på platsen.

I en slänt ner mot Ljusnan så fann man tydliga rester av en övergiven slaktplats där troligen en älg slaktats. Man beskriver det också som att hela slänten ner mot Ljusnan är täckt av ditfört avfall.

Ytterligare nedskräpning

Enligt Naturbevakare Anders Berglund vid Länsstyrelsen så har man under onsdagsförmiddagen fått in ytterligare en rapport om att någon använt området som soptiipp.

– Det skall vara ett område som ligger bara några hundra meter från det första stället vi fann, säger Anders Berglund.

–  jag har själv inte hunnit dit ännu för att inspektera, men tipset är säkert korrekt då det kommer från samma privatperson som hittade det första stället.

Vitvaror och trädgårdsmöbler

Förutom redan nämnda föremål fanns där även bildelar i plast och metall, delar från vitvaror, datorer, dammsugare, trädgårdsmöbler, tv- /videoutrustning, plastsäckar med okänt innehåll samt en hel del ”vanligt” småskräp såsom ölburkar, textil mm mm.

En anmälan om misstänkt mijöbrott är nu upprättad av Länsstyrelsen och kommer att utredas av polis.

Vy över Mellanljusnan i Gävleborgs län. Foto: Helena Persson

Mellanljusnans naturreservat bildades 2015

Mellanljusnan skyddades som naturreservatet i juni 2015 och har varit känd och omtalad som värdefullt naturområde i flera decennier. Området är av mycket stort intresse för friluftslivet.

Syftet med naturreservatet är att bevara den biologiska mångfalden och att vårda och bevara den värdefulla naturmiljön, samt att tillgodose friluftslivets behov av områden. Mer preciserat är syftet att bevara en outbyggd älvsträcka med strömmande vatten och älvnära land- och våtmarksmiljöer.

I syftet nämns även naturliga stränder samt möjligheterna till rörligt friluftsliv och naturupplevelser t ex genom vandringar där man kan njuta av landskapsbilden. Vandringsleder löper längs hela området på båda sidor av älven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.