Rejäl lönehöjning för brandchefen trots missnöjet

Uppdaterad
Publicerad

Samtidig som missnöjet pyr bland länets deltidsbrandmän mot det nya avtalet har förbundschefen för Gästrike Räddningstjänst fått en rejäl lönehöjning. Från 75 000 i månaden till 86 000.

I  en rad inslag har vi berättat om att deltidsbrandmännen i Gävleborg säger upp sig i protest mot det nya kollektivavtalet. Samtidigt har den moderate förbundsordföranden Niclas Bornegrim höjt chefen för Gästrike Räddningstjänsts lön med 15 procent. Vid årsskiftet höjdes Nestor Wallbergs lön från 75 till 86 000 kronor i månaden.

– Min första reaktion är att lönesättningen varken drivs eller sätts av medierna, säger Niclas Bornegrim (M). Men svaret är ja, han har fått en rejäl lönehöjning. Han har fått andra arbetsuppgifter som bland annat innefattar Trygghetens hus (det nya planerade hus för Räddningstjänsten, reds anm). Det läggs ovanpå hans ordinarie arbetsuppgifter och naturligtvis måste han ha betalt för det. Annars måste jag anställa någon annan att driva det projektet och det skulle nog bli tre gånger så dyrt. 

Vad tycker du om tajmingen att hans löneökning sammanfaller med deltidsbrandmännens protester?

– Det är olyckligt, vi tog beslutet före innan det kom upp. Livet är så ibland, det är tufft och hårt. Men det är klart att det sticker och ögonen och en del blir förbannade.

Det här får Brandmännens Riksförbunds (BRF) lokala förening att reagerar.

– Med tanke på att många av mina medlemmar riskerar att tappa lön är det motsägelsefullt med en sådan löneökning i det här läget, säger Johan Holmström som är ordförande lokalt för BRF i Gästrikland. Det sticker i ögonen och många av medlemmarna i frågarsätter det.

Så tjänar räddningscheferna i övriga Gävleborg

►Gästrike räddningstjänsts högste chef 86 000 kronor i månaden.

►Söderhamn, Bollnäs och Ovanåkers brandchef tjänar 56 500 kronor.

►Hudiksvall och Nordanstigs brandchef tjänar 49 200 kronor.

►Ljusdal tjänar högsta chefen för räddningstjänsten 41 000 kronor i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.