Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läget är sämre för restaurangbranschen nu än under pandemin, menar Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson. Foto: Visita

Rekordmånga konkurser i restaurangbranschen – sämre än pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Inte ens under pandemin drabbades restaurangbranschen så hårt av konkurser som under senaste halvåret. Det visar statistik från myndigheten Tillväxtanalys.

– Det är de högsta konkurstalen som vi har haft sedan 2009 och det är så långt som vi har statistik, säger chefsekonom på branschorganisationen Visita.

Thomas Jakobsson menar att det vi har sett under lågkonjunkturen är enorma prisökningar på råvaror och rekordhöga hyreshöjningar. Hyreshöjningar riskerar att drabba krögare hårt, då det rör sig om fasta månadskostnader som är svåra att påverka, förklarar han.

– Sitter man på en hög hyra och man får en sån här ekonomisk chock, så är det svårt att parera den, man sitter fast i kontraktet helt enkelt, säger Thomas Jakobsson.

Hudiksvall går mot strömmen med fler nyetableringar

Han menar att det normalt finns en ganska hög omsättning på restauranger. Men just nu är det färre restauranger som tillkommer och fler som går i konkurs i Gävleborg, liksom i landet i stort. Hudiksvall tycks dock gå mot trenden med relativt få konkurser, men med många nyöppnade restauranger på sistone.

– Om det tillkommer fler restauranger än det försvinner i Hudiksvall, så är det bara att gratulera, säger Thomas Jakobsson.

Klicka på videon om läget i restaurangbranschen för att se diagrammen och höra analysen om framtiden!

Antal konkurser inom restaurangnäringen år för år

Konkurser: Riket – Gävleborg

  • 2023: 761 – 30
  • 2022: 630 – 20
  • 2021: 572 – 18
  • 2020: 672 – 22
  • 2019: 586 – 26
  • 2018: 546 – 23
  • 2017: 486 – 18
  • 2016: 402 – 14
  • 2015: 424 – 22
  • 2014: 451 – 10
  • 2013: 436 – 19

Källa: Tillväxtanalys

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.