Enligt åtalet ska 40-åringen ha huggit sin vän i bröstet. Foto: TT

Knivhögg bekant till döds – i dag inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången i det uppmärksammade målet på Onsalahalvön när en 40-årig man ska ha huggit ihjäl sin vän med en kniv under en middagsbjudning och därefter attackerat sina grannar med yxa. 

Kent-Olof Stigh är målsägandebiträde och företräder den döde mannens änka, deras två barn och mannens föräldrar.

– Tiden sedan det här inträffade har varit, och är, givetvis jättejobbig för alla. Det är väldigt tungt naturligtvis, säger han.

Granndådet i Onsala

Rättegången inleds alltså i dag och väntas ta tre dagar i anspråk. I dag behandlas åtalspunkt ett, den som rör mord.

– Det här kan bli en början på ett avslut. Om det blir ett avslut vet vi ju i och för sig inte ännu, det kan bli en fortsättning i hovrätten också, säger Kent-Olof Stigh.

Attackerade grannar

Enligt åtalet ska 40-åringen ha huggit sin vän i bröstet. Mannen avled till följd av skadorna genom förblödning. Händelsen inträffade den 5 december förra året i Forsbäck på Onsalahalvön.

Efter attacken vid middagsbjudningen ska mannen ha gått in till sina grannar i en närliggande fastighet och gått till attack mot dem med en yxa. Enligt åtalet försökte 40-åringen döda kvinnan genom att med yxan och kniven hugga henne flera gånger i huvudet och kroppen.

Därefter ska han ha gått till attack mot mannen på samma sätt. Båda skadades allvarligt och tillfogades bland annat bestående hjärnskador.

Psykisk störning

De två övriga rättegångsdagarna äger rum den 11:e och 12:e maj. Den 11:e behandlas de punkter som rör mordförsök och den 12 är det dags för rättegångens avslutande delar.

Det är sedan tidigare konstaterat att den åtalade 40-åringen lider av en psykisk störning, och att han gjorde det vid tillfället för dådet.

Den åtalades advokat, Leif Silbersky, har tidigare sagt att han därför inte kan dömas till fängelse.

– Hans minnesbild är inte fullständig men han ifrågasätter inte åklagarens påstående, har Silbersky tidigare sagt till SVT Nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granndådet i Onsala

Mer i ämnet