Cecilia Lindahl, forskare vid Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI). Foto: SVT / Privat

Koexperten: De gör allt för att skydda sin kalv

Uppdaterad
Publicerad

Dödsolyckor med kor sker i snitt ett par gånger per år. Ofta handlar det om att de vill skydda sina kalvar. Det säger Cecilia Lindahl, forskare vid Institutet för jordbruks- och miljöteknik.

– Förvånad blir jag inte eftersom det brukar förekomma, tyvärr, säger Cecilia Lindahl till SVT Nyheter.

Enligt Cecilia Lindahl som har disputerat på risker och säkerhetshantering av nötkreatur i mjölkproduktion sker omkring 40 anmälda olyckor per år där nötkreatur är inblandade. Av dem är mellan en och två dödsolyckor.

I det här fallet i Halmstad så handlade det om kor som har kalvar, är det extra farligt när kor har kalvar?

– Det är ganska individuellt. En del kor har en väldigt stark modersinstikt och gör allt för att skydda sin kalv. Människor brukar få hantera kalvarna även när korna är lösa men en rekommendation är att fixera kon innan man hanterar kalven, säger Cecilia Lindahl.

Kan döda hundar

Det finns en tanke om att kor är lugna och snälla, ska man tänka sig för innan man går in till kor?

– Kor är generellt sett lugna och vänliga djur. Sedan finns det alltid situationer där det kan gå fel. Man ska vara vaksam, man ska aldrig komma emellan en ko och hennes avkomma eller om man har en hund med sig. De är nyfikna men det kan det gå snett och de kan ta död på hunden.

Lennart Nilsson, halländsk lantbrukare inom köttproduktion, har kor utanför Vessigebro. Även han varnar allmänheten för att ta med sig hund in i kohagen.

– Djuren ser inte skillnad på varg och hund och kommer man för nära så kan kossorna gå till attack, säger han till SVT Nyheter Halland.

”Liten puff kan bli kraftfull”

Samtidigt ser han inga problem med att människor tar del av promenadstråk som går över betesmarker.

– Det är ju viktigt att vi har tillgång till vår natur men det är på egen risk man går där. Det är ju helt naturligt att kon vill skydda sin kalv och om den vill göra det så kan ju även en liten puff bli rätt kraftfull. Det är ju djur på 700-800 kilo och även om det bara är menat att skydda sin kalv så kan det ju bli allvarliga konsekvenser, säger Lennart Nilsson.

Titta efter tecken

Enligt Cecilia Lindahl kan man se vissa tecken på djuren om de blir hotfulla.

– Det man ska titta efter är om de sänker huvudena och kanske till och med börjar göra utfall i luften med huvudet. Då ska man backa och ta sig därifrån så fort som möjligt.

Expertens kotips

  • Gå aldrig mellan en ko och dennes kalv.
  • Undvik att ta med hundar till kohagen.
  • Om kreaturen sänker sina huvuden och gör utfall; backa och lämna platsen försiktigt.
  • Fixera alltid en ko om du ska hantera kalven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.