Foto: Felicia Frithiof

”Jag intalade mig själv att det var ben från ett djur”

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kunde kvarlevorna efter en 24-årig Höganäsbo som försvann 1998 identifieras. En lättnad för familjen, men även för spolbilschauffören Peter Åhlin som hittade kvarlevorna i en brunn.

När SVT Nyheter träffar honom är Peter Åhlin utanför Ängelholm och rengör brunnen till ett fritidshus. Ett rutinjobb.

Det tänkte han också måndagen den 22 augusti, när han åkte ut på veckans första jobb. Det var innan han gjorde det makabra fyndet.

Brunnsmordet i Hörby

”Jag tänker att det är ett djur”

Han skulle göra en slamsugning av en gammal dricksvattenbrunn utanför Hörby. Men i den fanns ovanligt mycket bråte; bilbatterier, stenar, hö. Så han tog stegen och klättrade ner för att komma åt bättre.

– Det tar nästan två timmar innan jag får ett revben som fastnar i slangen. Och då går jag upp ur brunnen och visar det för den som bor där, som står och hjälper till. Jag tycker egentligen inte att det ser ut som ett djur, men jag säger till mig själv i huvudet att ”det är ett djur, de har haft djur på gården”.

– Så trots att det känns lite obehagligt går jag ner i brunnen igen. Nästa sak som händer är att ett överarmsben fastnar i slangen. Det får jag dra ut själv, fortsätter han.

Hamnade i chock

Under några stenar hittade han sedan en sopsäck, igentejpad med eltejp. Han tyckte omedelbart den hade formen av en människa.

När polisen kom någon timme senare var det han som återigen fick klättra ner i brunnen och hämta kroppen. Peter Åhlin minns det som att han var i chock.

– För jag kommer inte ihåg att jag reagerade speciellt alls. Förrän jag kom hem och började tänka. Jag fick för mig att det kunde vara ett barn, till exempel.

Lättad över att kroppen identifierats

På fyra dagar kunde han inte äta. Han återvände till jobbet, men undvek att jobba ensam – och att gå ner i brunnar. Han är lättad över att kroppen har identifierats av polisen. Han återkommer till att det känns som ett ”avslut”, också för honom.

Nu när de anhöriga har fått besked efter 18 år – kan du vara glad över att du gick ner i den där brunnen?

– På vissa sätt, ja, absolut. Det blir ett avslut för dem. Jag hade inte velat gå runt och undra resten av mitt liv. Då är det bättre att få reda på att ens älskade är borta. Men jag förstår att det känns tungt för familjen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brunnsmordet i Hörby

Mer i ämnet