Åtal för knivmordet

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man åtalas nu för knivmordet på en 23-årig man i Östersund den 6:e juni. 24-åringen åtalas också för en rad andra brott.

Mordet skedde under natten mellan den 5:e och 6:e juni.  24-åringen hade tidigare under kvällen hamnat i bråk med en annan person i Kyrkparken i Östersund och slagit en flaska i huvudet på honom. Några timmar senare inträffar mordet på Södra Gröngatan.

– Det började med ett bråk i Kyrkparken mellan 24-åringen och en annan person, säger åklagare Lillemor Ersberg till SVT Nyheter Jämtland. Vid bråket så slår 24-åringen en flaska i huvudet på den andre personen. I samband med bråket så tappar den misshandlade personen sin keps. Därefter söker den mannen upp sina vänner och tillsammans försöker de få tag på gärningsmannen och kepsen. De stöter i hop på  Södra Gröngatan där då mordet inträffar.

Knivdråp i Östersund 2015

Ett knivhugg

24-åringen åtalas för att ha stuckit en kniv i bröstet på den 23-åring som avled. Det var ett knivhugg i hjärttrakten. Åklagaren menar att 24-åringen gjort sig skyldig till mord, alternativt dråp, vållande till annans död och grov misshandel.

24-åringen förnekar brottet.

– Han har inte utvecklat varför han förnekar brottet, säger Lillemor Ersberg, men bevisningen mot honom är stark. Vi har både ett stort antal vittnesuppgifter och teknisk bevisning i form av DNA-spår på kniven som användes.

Dömd tidigare

Förutom mordåtalet så åtalas 24-åringen för grov misshandel, olaga hot, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Det framgår av åtalet att 24-åringen redan flera veckor tidigare vid flera tillfällen hotat flera personer med kniv. Han har också ett gediget brottregister sedan tidigare.

Rättegången inleds den 31 augusti i Östersunds tingsrätt. Vad åklagaren kommer att yrka på för straff vill hon inte säga i dagsläget.

– Det får väl visa sig under rättegången, men det kommer bli ett kännbart fängelsestraff, säger Lillemor Ersberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdråp i Östersund 2015

Mer i ämnet