Blommor och ljus vid platsen där flickan omkom Foto: SVT

Yrkar på dråp efter Lillhärdalsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes hovrättsförhandlingen i fallet där en 11-årig flicka blev påkörd av en motorcyklist och omkom. Åklagaren yrkar på att han döms för grovt vållande till annans död. Men målsägandebiträdet vill gå ännu längre och yrkar på att han döms för dråp.

Det var i augusti 2012 som mannen körde upp på en trottoar i Lillhärdal och körde på den 11-åriga flickan som omkom efter olyckan. 

Åklagaren menar att han medvetet kört upp på trottoaren och hållit hög hastighet. Men tingsrätten kunde varken bevisa att han kört för fort eller att han medvetet kört upp på trottoaren. Därför dömdes han endast för olovlig körning.

Dödsolyckan i Lillhärdal

Ny bedömning av hastigheten

Nu tas fallet upp i Hovrätten och åklagaren åberopar bland ett nytt expertvittne som gjort en ny utredning av hastighetetn och ska höras i morgon.

Dessutom menar åklagaren att det finns ytterligare bevisning som visar att motorcyklisten medvetet ska ha kört upp på trottoaren. Därför yrkar han på att ska dömas för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död.

Yrkar på dråp

Men Malin Dromberg som företräder den förolyckade flickans familj vill gå ännu längre och yrkar på att han döms för dråp.

– Flickan som dödades har under en längre tid känt sig hotad av den här killen när han kört runt på byn.

Men motorcyklistens försvarsadvokat Joakim A. Nyman menar att brottsrubriceringen dråp är aldeles för hård.

– Dråp är ju gränsande till uppsåt, att han skulle ha gjort det här med vilje och så är det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Lillhärdal

Mer i ämnet