Polisen på plats utanför lägenheten där ett misstänkt mord inträffat 21 december. Foto: SVT

Åtalas för Råslättmordet

Uppdaterad
Publicerad

Två personer, en man i 55-årsåldern och hans son, åtalas för mordet på Råslätt den 21 december. Mannen ska ha skjutits med två skott med hagelvapen på nära håll.

Det var den 21 december som en man född 1974 från Serbien hittades död i en lägenhet på Råslätt i Jönköping. Polisen fick larm runt klockan tio på onsdagskvällen om att ett grovt våldsbrott skett på Råslätt i Jönköping. När polisen kom till platsen bestämde de sig för att gå in i lägenheten efter att de knackat och ingen svarat, och där hittades en död man.

– Vår uppfattning är att motivet till gärningen var en konflikt om pengar, säger kammaråklagarna Anders Brokelind och Adam Rullman.

Dödsskjutning på Råslätt

Bor på adressen

Den nu åtalade mannen i 55-årsåldern är skriven på adressen. De båda männen känner varandra sedan tidigare enligt åklagaren. Även sonen till den misstänkte mannen åtalas för mord. Han är i 20-årsåldern.

Enligt åtalet ska mannen skjutits med två skott med ett hagelvapen, ett skott ska träffa i bröstkorgen och ett i ansiktet.

Ville träffa mannen

Enligt åklagaren ville sonen träffa den nu döda mannen på grund av en konflikt om pengar. Han ska ha skaffat hagelvapnet som användes vid det misstänkta mordet. Enligt åtalet ska ska pappan eller sonen avlossat skotten från nära håll, och offret ska då ha varit sittande.

Mannen i 55-årsåldern greps kort tid efter dådet, medan sonen häktades i sin frånvaro den 5 januari. Han kom emellertid självmant till polisstationen i Jönköping med sin advokat den 19 januari.

Nekar

Den yngre mannen har genom förhören inte kommenterat eller svarat på några frågor. Den äldre mannen skyller på sonen.

– Jag kan bara säga att han förnekar gärningen, sa sonens advokat Uno Karlsson dagen efter att hans klient kommit in till polisstationen.

Leif Silbersky är pappans advokat och han vill inte kommentera några detaljer kring åtalet i dagsläget. Men han berättar att hans klient fortfarande förnekar brott.

– Min klients inställning har under hela tiden varit att han inte varit delaktig i något som kan  rubriceras som brott, säger Silbersky.

Även tredje person åtalas

Även en tredje person åtalas. Det är en kvinna som är misstänkt för underlåtenhet att avslöja mord.

Enligt åklagaren har hon befunnit sig i lägenheten på Råslätt när mannen i 20-årsåldern placerade ut vapnet så att han eller pappan överraskande skulle kunna beväpna sig. Detta ska ha skett strax innan den nu dödade mannen kom till bostaden.

Huvudförhandlingen inleds i Jönköpings tingsrätt den 8 maj och väntas pågå i sex dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Råslätt

Mer i ämnet