Foto: SVT/Sandra Wennergren

Branden utanför Bredaryd är fortfarande inte under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Branden på Flymossen i Värnamo kommun väntas bli intensivare under måndagseftermiddagen. Räddningsledaren har begärt förstärkning från Försvarsmakten för att klara av situationen. Branden har orsakat stor rökspridning och lukt kan kännas i stora delar av Jönköpings län. 

Räddningstjänsten har under natten haft ett 90-tal personer i gång för att släcka den stora branden på Flymossen, nordost om Bredaryd i Värnamo kommun.

– Det är en väldigt stor brand, säger Göran Melin på räddningstjänsten vid 05.40-tiden på måndagsmorgonen.

Storbrand i Bredaryd

Den totala brandytan uppgår på måndagsförmiddagen till omkring 450 hektar.

Inga personer uppges vara skadade och i nuläget är det inga byggnader som hotas av branden.

Flygbränder

Larmet kom strax före klockan 12 i går söndag, och vinden gjorde att branden spreds genom så kallade flygbränder där gnistor följer med vinden.

Under natten har räddningstjänsten arbetat med att stärka vattenförsörjningen genom att försöka ersätta tankfordon med långa slangledningar istället. Det ska skapa en säkrare vattentillgång och är inte lika resurskrävande. 

Branden har orsakat stor rökspridning och lukt kan kännas i stora delar av Jönköpings län.

Vattenbombning

Foto: SVT/Sandra Wennergren

På morgonen återupptas vattenbombning med hjälp av tre civila helikoptrar och sedan ska även Försvarsmaktens helikopter hjälpa till.

– Markpersonalen har kommit till platsen nu, säger Göran Melin.

Även brandbevakningens flyg återupptas för att bevaka eventuella nya bränder och rökspridning.

Göran Melin berättar att räddningsstyrkor från hela länet samt grannlänen arbetar för fullt med branden. Foto: Jonatan Nilsson/SVT

Detta innebär att privata flyg, helikoptrar och drönare inte får flyga i området. Syftet med att avlysa luftrummet är att inte störa helikoptrarna som används för vattenbombning. Räddningsledningen vädjar att drönarförbudet i området efterföljs för att inte äventyra flygsäkerheten. 

Värre i eftermiddag

Personal från räddningstjänsten i länet och angränsande län, Försvarsmakten, Länsstyrelsen, frivilliga organisationer och privata entreprenörer deltar i släckningsarbetet.

Göran Melin berättar att branden väntas bli intensivare under eftermiddagen.

– Vi har beställt ytterligare upp till 100 militärpersonal som kommer att förstärka oss. Vi väntar oss en intensivare brand under eftermiddagen då vi vet att vi får en vindkantring och då det också kan tänkas torka upp en del.

Foto: SVT/Sandra Wennergren

Kan ta en vecka

Vid lunchtid på måndagen träffade SVT Nyheter Jönköping räddningschefen Anders Björk i insatsområdet:

– Det väntas ta en vecka innan vi kan lämna platsen helt. Det blir mycket jobb med eftersläckning.

LÄS ÄVEN: Stor risk för skogsbränder

Oklart vad som startade branden

Enligt räddningstjänsten är det fortfarande oklart hur branden startade.

Det är företaget Neova som äger torvmossen och de har inte haft någon produktion där under söndagen, innan branden bröt ut.

– Vi kan inte svara på vad som har hänt, det får vi reda ut när branden är släckt, säger Andreas Kozub som är kommunikationsansvarig på företaget på söndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Bredaryd

Mer i ämnet