Foto: SVT

Kommunen satsar på musikaliska Anebybor

Uppdaterad
Publicerad

Aneby är en av de kommunerna i Sverige som lägger mest pengar på musik- och kulturskola. Det visar SVT:s sammanställning.

På Storgatan i Aneby ligger Kulturskolan, en verksamhet som har varit en del av kommunens kulturliv sedan slutet av 1950-talet. I dag har skolan 180 elever som går på skolans olika musik- och dansklasser.

– Kulturskolan betyder jättemycket. Dels för att man ger alla barn och ungdomar möjlighet att delta i vår verksamhet och dels för att vi bidrar mycket till den allmänna kulturen i Aneby, säger Lars Graneheim, chef för Kulturskolan.

#Kulturklyftan

– Vi har en mycket utåtriktad verksamhet dels med våra elever som har olika konserter. Sedan har vi också vuxenensemblerna som berikar kommunens kulturliv på många olika sätt, säger Lars Graneheim.

Topp fem i Sverige

SVT:s kulturredaktion har gjort en sammanställning för kommunernas kulturkostnader under 2014. Aneby kommun lägger totalt 987 kronor per invånare på kultur. Av dem går 532 kronor till satsningar på musik- och kulturskola, vilket är den femte största summan i hela landet.

– Jag tycker det är bra gjort utav Aneby som är en så liten kommun ändå. Aneby är lite känt för att det kommer musikaliska ungdomar härifrån, säger Laila Löfquist som bor i kommunen.

”Skulle kunna gå till annat”

David Spånberger som också bor i kommunen är lite mer tveksam till kommunens kultursatsningar med nästan tusen kronor per invånare.

– Jag känner mig lite ambivalent. Det är klart att kultur är viktigt men samtidigt är det frågan om just kommunen ska satsa så mycket pengar på det eftersom de pengarna skulle kunna gå till något annat, säger han.

Stora skillnader mellan kommunerna

Gislaveds kommun har också gjort stora satsningar på musik- och kulturskola. Av en total kulturkostnad på 1 385 kronor per person går 496 kronor till verksamheter inom musik- och kulturskola.

Den kommun i länet som lägger minst summa per invånare på musik och kulturskolor är Jönköping som lägger 937 kronor per invånare på kultur där 186 kronor går till musik och kulturskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Kulturklyftan

Mer i ämnet