Huskvarnafostrade moderatpolitikern Mats Green bokade upp vartenda torg i Jönköping för att hålla nazistiska Svenskarnas parti borta. Foto: RIKSDAGEN/TT

Han bokade hela staden – för att hålla nazisterna borta

Uppdaterad
Publicerad

Ringande kyrkklockor och ett massivt polisuppbåd – för ett år sedan minns många Jönköpingsbor ett stökigt första maj efter att nazistiska Svenskarnas parti valt att demonstrera där. Men i år blev det lugnare, det såg Jönköpingsbon och riksdagsledamoten Mats Green (M) till.

Med en klassisk kupp satte kommunen ner foten och bokade helt sonika upp vartenda torg i staden. Bakom initiativet är Huskvarnafostrade moderatpolitikern Mats Green.

– Redan innan förra årets demonstration började vi fundera på hur vi skulle hantera detta. Vi pratade bland annat med Salems kommun som har haft liknande erfarenheter. Vi vill verkligen inte att Jönköping ska förknippas med en nazistmarsch, säger Mats Green till SVT Nyheter.

1 maj 2015

”Jönköpings många ansikten”

Arrangemanget som kallas ”Jönköpings många ansikten” ville få bort nazisterna från Jönköpings gator och samtidigt manifestera allas lika värde. Men även om Mats Green är upphovsmannen till kuppen är han i gott sällskap av flera lokala föreningar som deltar.

– Vi bjöd in hela civilsamhället till det här. Samtidigt kände jag att var viktigt att respektera att det här historiskt är arbetarrörelsens dag, det var också viktigt att prioritera. Förra året fick de nästan maka på sig för nazisterna, säger han.

Vilka ställen bokade ni upp?

– Allt, vartenda torg från Bottnaryd till Visingsö. Det är nästan lättare att räkna upp det vi inte bokade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2015

Mer i ämnet