Kärleksplakett gjuten i sten mot nazism

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan hölls en gudstjänst för alla människors lika värde i samband med Svenskarnas partis demonstration i Jönköping. I år hölls också en gudstjänst på samma plats där en plakett avtäcktes med en symbolisk text för kärlek.

Kärlek, medmänsklighet och alla människors lika värde. Ja, så lyder texten på plaketten som nu ska leva vidare som symbol efter förra årets första maj då nazistiska Svenskarnas Parti demonstrerade och då Jönköpingsborna agerade för alla människors lika värde med klockringning, gudstjänst och sittdemonstration. Ett agerande och budskap som enligt kyrkan har förändrat Jönköping.

Har förändrats

– Man minns hur folk stod upp för medmänsklighet och kärlek och plaketten är här för att påminna oss om att det arbetet inte är färdigt, att det ska fortsätta i oss själva, berättar prästen Martin Ahlqvist.

1 maj Jönköping

Trenden stoppades

Annars var det ett lugnt förstamaj-firande i Jönköping idag, till skillnad från de två senaste åren då Svenskarnas Parti haft sin demonstration här. Men för att stoppa partiet i år så såg kommunen till att boka upp alla tänkbara samlingsplatser till andra aktiviteter. Och därmed stoppades trenden. Och enligt polisen har det sammantaget varit en ovanligt lugn första maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj Jönköping

Mer i ämnet