Partiledaren Stefan Jacobsson mellan sköldar i Svenskarnas Partis demonstrationståg i Jönköping första maj. Foto: TT

Svenskarnas parti får grönt ljus

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen blev det klart att Svenskarnas parti beviljas tillstånd att hålla torgmöte i Jönköping, Värnamo och Växjö den 27 augusti.

Svenskarnas parti kommer tillbaka till Småland och bland annat Jönköping den 27 augusti. Och med demonstrationerna den 1 maj i färskt minne, håller polisen just nu på med planeringsarbetet runt säkerheten.

– Vi måste rusta för att de ska kunna genomföra sitt möte på ett säkert sätt. Det är vår uppgift, säger Mats Rosenqvist, kommissarie på polisen i Jönköping. Vi följer noggrant vad som händer i Malmö, Ystad och Helsingborg där deras valturné börjar den 23 och utgår från det.  

1 maj Jönköping

Just nu finns det ingen förhöjd hotbild i just Småland. Men det kan komma att ändra sig under turnéns gång.

– Det kommer ju inte att vara samma antal motdemonstranter på alla platser som de besöker. Men vi ska anpassa personal efter behovet.

Partiet kommer att dela ut reklam och partiledaren Stefan Jacobsson hålla tal. Sammanlagt rör det sig om 4-5 personer från Svenskarnas parti som kommer att närvara vid torgmötena. Samma grupp av bevakande poliser kommer att följa Svenskarnas parti från Jönköping till Värnamo och Växjö.  I Värnamo har dock polisen valt att flytta demonstrationen från önskade Storgatsbacken till Flanaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj Jönköping

Mer i ämnet