Foto: Johan Werner Avby/Region Jönköpings län

Omdiskuterad bröstmottagning invigd

Uppdaterad
Publicerad

I dag fredag öppnades dörrarna till den nybyggda bröstmottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Avdelningen ska vara navet i vården för de som drabbats av bröstcancer.

– Det är en stor glädje att få flytta in bröstmottagningen i de nybyggda lokalerna, säger Niklas Zar, verksamhetschef på kirurgkliniken dit bröstmottagningen hör.

I Jönköpings län insjuknar årligen drygt 300 kvinnor i bröstcancer. Omkring hälften av fallen upptäcks av kvinnorna själva och den andra hälften diagnosticeras vid hälsokontroller.

Vården samlad till Ryhov

Sedan februari är bröstcancervården i Region Jönköpings län samlad på länssjukhuset Ryhov. Detta har väckt frågor bland flera som drabbats av bröstcancer, bland annat i Värnamo. Där skrev 3000 personer på en protestlista i samband med beslutet om centraliseringen av vården. Bland annat riktades kritik mot att det innebär längre resor.

Under året har ett standardiserat vårdförlopp införts för patienter med misstanke om bröstcancer. Regionen uppger att det ger ett snabbt och tydligt omhändertagande i varje steg av vården, och att det koordineras av bröstmottagningen.

Niklas Zar säger att de nybyggda lokalerna är ett viktigt steg i utvecklingen av vården av patienter med bröstcancer. Lokalerna finns på entréplanet, mitt i sjukhuset, med närhet till andra enheter som är involverade i vården.

– Med de nya lokalerna kan vi ta emot patienterna på ett bättre sätt, säger Niklas Zar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.