Ohelig allians i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

I Vetlanda blir det kanske extra svårt för väljarna att gå och rösta i september, för vad röstar man på när S och M samarbetar?

Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet styr i Vetlanda kommun. Men vad innebär det för väljarna när man har sådana här koalitioner? Vad röstar de på? Vi frågar Erik Wångmar, statsvetare på Linnéuniversitetet.

– Man vet ju inte vad man får, det gör det svårare för väljarna. De signaler som partierna ger till väljarna före valet är viktiga här, annars kan väljarna känna sig lurade. Det var nog inte så många som trodde före valet 2010 att det skulle bli ett blocköverskridande samarbete, säger han.

En anledning till att det bildats en ohelig allians i kommunen är att det lokala partiet Vetlanda framåtanda fick över 13 procent av rösterna i förra valet. Partiet har vunnit röster genom att profilera sig på landsbygdsfrågor. Men ingen av de etablerade partierna vill samarbeta med Vetlanda framåtanda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarturen #dinröst

Mer i ämnet