Arbetslösa ungdomar lämnar Övertorneå

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsarbetslösheten i Övertorneå är en av länets högsta och kan bli ett problem för kommunen i framtiden.

Valets stora fråga i den lilla tornedalskommunen Övertorneå är hur ska man få ungdomarna att stanna kvar i kommunen och hur man ska minska på ungdomsarbetslösheten.

– Utan att unga får jobb så kommer allt fler flytta och medelåldern kommer att öka, utan jobb kommer ingen att stanna kvar, säger Elina Johansson från Övertorneå.

Val 2014 i Norrbotten

Få återvänder

Ungdomar som väljer att studera efter gymnasiet på annan ort kommer sällan tillbaka och de som blir kvar har svårt att få jobb och efter några år med arbetslöshet och tillfälliga jobb så väljer även de att flytta. Därmed minskar skatteunderlaget. Kvar blir en åldrande befolkning. En av dem som har utbildat sig och har ett yrke som lastbilsmekaniker är Jesper Harila. Nu är han arbetslös och på väg att lämna kommunen.

-  Jag söker jobb i hela Sverige och blir det så att man bildar familj så blir det nog svårt att komma tillbaka förrän man blir pensionär, säger han.

Fel utbildning

Övertorneå har drygt 4 700 invånare och styrs av socialdemokraterna med egen majoritet. Kommunalrådet Roland Kemppainen  tycker att ungdomsarbetslösheten inte är bra men att den inte hotar kommunens överlevnad.

– Vi måste utbilda ungdomarna som inte har rätt utbildning för det jobb vi frågar efter, undersköterskor, lärare, alla jobb som finns inom kommunen och den offentliga sektorn.  Kan vi utbilda dom så kan dom bli kvar, säger han.

Det största oppositionspartiet är centerpartiet och även de menar att utbildning är viktigt men också att företagandet borde utvecklas,

-Jag tror att vi måste från kommunens sida förbättra näringslivsklimatet och företagen att tro på en framtid. Det finns ingen tilltro till framtiden för många företag, säger Ulf Hannu ordförande för centerpartiet i Övertorneå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet