Zakrisson vann krysskampen

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Zakrisson har vunnit en förkrossande seger i krysskampen inom socialdemokraterna i Kiruna.

Samtliga valdistrikt är räknade och sittande kommunalrådet Kristina Zakrisson har blivit kryssad på 2132 valsedlar (43,62 procent av alla kryss) medan utmanaren Kenneth Stålnacke bara har fått 419 kryss ( 8,57 procent).

Det var tre veckor före valet som Kenneth Stålnacke, kommunalråd under åren 2003-2010, meddelade att han ska genomföra en krysskampanj för att utmana Kristina Zakrisson om kommunalrådsposten vid en socialdemokratisk valseger.

Val 2014 i Norrbotten

Båda är personvalda eftersom gränsen är fem procent. Det betyder att de kommer att sitta bredvid varandra i fullmäktige.

Vann över kommunalråd

Socialdemokraten Ida Karkiainen vann krysskampen i Haparanda i stor stil. Hon fick mer än dubbelt så många personröster som kommunalrådskandidaten Peter Waara.

Alla valdistrikt i Haparanda kommun är nu färdigräknade och resultatet blev ett bakslag för den av partiet utsedde kommunalrådskandidaten Peter Waara.

Han fick 267 personröster (12.04 procent) och blev klart slagen av Ida Karkiainen som fick 554 kryss eller nästan 25 procent av alla personröster som avlagts i kommunen.

Men partiet står fast vid sitt val av Peter Waara – trots att Ida Karkiainens framgång i personvalet.

– Det här betyder att hon blir vald som första namn till fullmäktige, men vi har utsett vår kommunalrådskandidat före valet så det är redan avgjort, säger Kurt Rosendahl (S).

Olle vann stort

I Boden vann moderaten Olle Lindström krysskampen mot partikollegan Johan Johansson. Han fick dubbelt så många kryss, 1079 , jämfört med Johan Johanssons 536 kryss.

Lestander fick många kryss

Bra har det också gott för Arjeplogs förre kommunalråd, Vänsterpartisten Albert Lestander. Har gjort comeback och kan tänka sig att leda kommunen igen.

Stödet är stort för hans namn. Han fick 226 kryss vilket motsvarar 50 procent av alla personröster.

Det är fem gånger mer än tvåan, gruppledaren Elisabeth Bramfeldt, som fick 46 kryss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet