Skolval skall väcka engagemang

Uppdaterad
Publicerad

I Norrbotten finns kommunen med Sveriges lägsta valdeltagande  – Haparanda. För att bryta trenden ska man nu fånga upp de unga. Ett steg är skolvalet.

Alla landets gymnasie- och högstadieskolor har möjlighet att arrangera skolval mellan den första och tolfte september. Till riksdagsskolvalet är 1723 skolor anmälda och 48 av dem finns i Norrbotten.

Det är elever som håller i arrangemanget och tanken är att skolvalet ska väcka engagemang. Eleverna ska känna att de är en del av samhället, få en chans att reflektera och göra politiska ställningstaganden.

Val 2014 i Norrbotten

Skolan och jobben

En av skolorna som anordnat skolval är Tornedalsskolan i Haparanda.

– Det har varit mycket skriverier om att det har varit så lågt valdeltagande och det är ju bra att börja med ungdomarna, säger Marianne Rönnqvist

När Nordnytt besöker Tornedalsskolan är eleverna mitt uppe i röstningen. Men frågan är vad politikerna borde prata om för att få förstagångsväljarna att ta sig till den riktiga vallokalen på söndag?

-  Jag skulle nog säga som nästan alla – skola och jobben, säger Henny Bucht och Julia Jokiano instämmer.

– Det viktigaste är ett parti som skapar mer jobb och som är bättre för ungdomar, säger Abozar Amiri.

– För mig så är den viktigaste politiska frågan miljön. Det är den viktigaste frågan för vår generation att klara av så att en kommande generation kan fokusera på annat, säger Filip Karkiainen.

Hoppas på ökat intresse

Men svaret på frågan om han kommer att rösta i det riktiga valet lämnar han lite öppet.

– Jag kommer definitivt att försöka. Det är en otrolig möjlighet att kunna rösta i ett val men om något kommer i vägen så kommer det i vägen, säger Filip Karkiainen.

Läraren Marianne Rönnqvist har i alla fall förhoppningar om att Haparanda ska få högre valdeltagande i det här valet.

-  Jag hoppas att vi bidrar till ett bättre valdeltagande, säger hon.

Skolvalet

Skolvalet går till på samma sätt som vanliga val, med valsedlar, valskärmar, röstlängder, valurna, röstmottagare och rösträknare. Ett preliminärt skolvalsresultatet offentligörs inte förrän de riktiga vallokalerna har stängt på söndag. Mer information finns på www.skolval2014.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet