Protester mot skolnedläggningar

Bara hälften av skolorna blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Det väntar stora ändringar av skolstrukturen i Kiruna kommun om tjänstemännens förslag går i genom. Två byskolor försvinner redan till hösten och på tio års sikt ska dagens tolv skolor bli sex.

Det är framför allt bristen på behöriga lärare som är bakgrunden till att kultur- och utbildningsförvaltningen i Kiruna har gjort den stora skolstrukturutredningen. I Kiruna är bara 67 procent av lärarna inom den kommunala grundskolan behöriga och det är en relativt låg andel med länsmått mätt.

Enligt förslaget ska skolorna i Svappavaara och Övre Soppero stängas helt redan till hösten. I den mer närliggande byn Jukkasjärvi samt Tuolluvaara som närmast är att betrakta som en stadsdel blir bara lågstadiet kvar.

Kirunaskolor kan läggas ner

Fler parallellklasser

Samtidigt flyttas elever i centrala Kiruna och skolor blir renodlade mellanstadieskolor eller lågstadieskolor för att ge fler parallellklasser. Det ska effektivisera nyttjandet av ämneslärare.

Utredningen föreslår en ytterligare koncentration till 2025. Då försvinner skolorna i Jukkasjärvi och Tuolluvaara samt tre skolor i centrala Kiruna. Kvar blir byskolor i Abisko, Vittangi och Karesuando samt Nya raketskolan, Högalidskolan samt en ny Centralskola i nya centrum.

Det är tänkt att politikerna i kultur- och utbildningsnämnden ska besluta i frågan den 21 maj, alltså på torsdag om två veckor. Nu kräver flera oppositionspartier att frågan ska högre upp i den kommunala beslutsgången. Centerpartiet har aviserat att man tänker överklaga ett beslut i kultur- och utbildningsnämnden till förvaltningsrätten.

Demonstration mot nedläggning

Protesterna i de utsatta byarna kom i gång när delar av utredningen läckte ut och har fortsatt sedan den blev offentlig. Under torsdagen hålls ännu en manifestation, den här gången på initiativ av föräldrar i Jukkasjärvi. De har även bjudit in intresserade från andra byar och centrala Kiruna att delta.

Politiker både från majoriteten och oppositionen kommer också att närvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kirunaskolor kan läggas ner

Mer i ämnet