Han vill att alla ska ha medborgarlön

Uppdaterad
Publicerad

Han vill att alla vuxna i Sverige ska få ha en garanterad inkomst på 8.000 kronor. ”Det är nödvändigt”, säger han.

Per Holmqvist i Luleå är av de som tror att en garanterad basinkomst är den bästa vägen framåt:

– Man rationaliserar bort arbetstillfällen och var hamnar alla människor som inte längre kan få ett jobb? Jag tror inte samhället har råd att inte införa medborgarlön. Som det nu är blir de rika rikare och de fattiga fattigare, säger han och menar att de som tjänar på rationaliseringarna också måste vara med och betala för ett hållbart samhälle.

Forskare för basinkomst

I fjol skrev de tre forskarna Mikko Forss, Ohto Kanninen och Harald Enoksson en debattartikel i Svenska Dagbladet där de argumenterade för att göra som i Finland och att testa medborgarlön i Sverige, eller om inte annat vara med i försöket som nu görs i Finland så vi vet om det skulle kunna fungera även i Sverige. De skrev:

”I Sverige har basinkomst fått något av en utopistisk flumstämpel, men i den internationella och akademiska diskussionen behandlas idén mer seriöst.”

”Problemet är de rika”

I Luleå har Per Holmqvist sällskap av framträdande profiler inom miljöpartiet i sin strävan att införa medborgarlön. Men förespråkarna för medborgarlön finns inom både högern, mitten och vänstern.

– Trygghetssystemet har havererat. Problemet är egentligen inte de arbetslösa utan de rika som i dag inte betalar den skatt de borde. Ett sådant här system skulle minska trycket på de sämst bemedlade och det slipper den förnedring som dagens system innebär, säger Per Holmqvist.

FAKTA: Så här fungerar medborgarlön

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.