Planerar för skolnedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemannaförslaget om nedläggning av flera skolor i Kiruna ligger fast. Idag offentliggjordes skolförvaltningens plan.

Nordnytt har tidigare berättat om delar av förslaget till framtida skolorganisation i Kiruna. Ett förslag som vållade stora reaktioner. Idag presenterar skolförvaltningen för första gången förslaget offentligt.

Skolförvaltningen föreslår att skolorna i Svappavaara och Övre Soppero bommar igen redan till hösten. Däremot blir skolan i Jukkasjärvi kvar, åtminstone till en början.

Kirunaskolor kan läggas ner

På sikt föreslås också en koncentration till tre kommunala grundskolor i Kiruna centralort.

Många förslag

Utredningen kring den nya strukturen för skolorna i Kiruna kommun släpptes under måndagsförmiddagen och innehåller en uppsjö olika alternativ för skolstrukturens närtid och framtid.  Här finns hela förslaget.

På sikt föreslås alltså en nedläggning även av skolan i Jukkasjärvi samt en stängning av fyra skolor i Kiruna centralort och att all grundskoleundervisning koncentreras till Högalidskolan, Nya Raketskolan och en ny skola i Kirunas framtida centrum.

Förslaget presenteras i Svappavaara på måndagskvällen, i centrala Kiruna på tisdag samt i Övre Soppero den 4 maj. Redan på torsdag sammanträder kultur- och utbildningsförvaltningen och då ska förslaget diskuteras bland politikerna för första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kirunaskolor kan läggas ner

Mer i ämnet