Protest mot skolnedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen hölls en demonstration av nedläggningen av byaskolorna i Kiruna. Ett hundratal personer, elever, lärare och föräldrar, deltog.

Det samlades mycket folk i alla åldrar på Kupoltorget i Kiruna med plakat i händerna. Initiativet till demonstrationen kom från föräldrar i Jukkasjärvi.

SVT:s reporter Hans Sternlund gick runt och pratade med deltagare i demonstratione. Han träffade bland annat Mariana Eldh, en av de föräldrar som är intitativtagare till demonstrationen..

Kirunaskolor kan läggas ner

– Jag är själv från Jukkasjärvi och tycker det är helt galet att stänga ner skolan när byn har en sådann expansion och utveckling.

Hon tycker att utredningen kring skolorna i Kiruna kommun är bristfällig.

Kritisk mot rekryteringen

Att samordna klasser för att få ett bättre nyttjande av lärare – är inte det en lösning? frågade Hans Sternlund.

-En stor skola i sig behöver inte vara dålig men det ska inte bara finnas stora skolor för alla barn klarar inte av det. Alla lärare vill inte heller jobba i stora skolor. Och när det gäller just Jukkasjärvi så ökar barnantalet, sa Marina Eldh.

Hon tycker att det gjorts för lite för att rekrytera lärare till bygden.

– Jag hoppas att politikerna ifrågasaätter om de kan ta beslut på den rapport som ligger till grund för att man vill lägga ner skolor.

Skulle bli stora förändringar

Agneta Björnström sa från talarstolen att  75 elever från Jukkasjärvi kommeratt behöva bussas till annan skola om förändringsarna i skolstrukturen blir verklighet.

– Tre stora skolor innebär stora logistiska problem med barnen som ska skjutsas långt från olika byar, sa hon.

På plats på torget fanns också politiker från Kiruna kultur- och fritidsnämnd som har utredningen om skolstrukturen i Kiruna kommun på sitt bord.

Det väntar stora ändringar av skolstrukturen i Kiruna kommun om tjänstemännens förslag går i genom. Två byskolor försvinner redan till hösten och på tio års sikt ska dagens tolv skolor bli sex.

Vill laglighetspröva

– Det här visar vilket stort engagmeang det finns bland föräldrar och lärare. Vi har en bred remisstid och kommer att fånga upp synpunkter och alternativ som utredningen inte visat sen får vi politiker sätta oss ned och värdera och bedöma de synpunkter som kommer fram, sa socialdemokraten Roger Suup.

Centern tycker att frågan tas på en för låg politisk nivå.

– Börjar man ändra i skolorna så berör det stora frågor. Det handlar om överlevnad för byarna och är inte bara en skolstrukturfråga. Vi har problem med antalet mil när det gäller skolorna. Vi har många skolor med långa avstånd. Vi borde hitta en annan lösning. Vi borde laglighetspröva beslutet. Det här handlar om överlevnad för byarna , säger centerns Rune Lans.

– Vi har årliga uppföljningar av befolkningsutvecklingen i de olika byarna.  Det viktiga för oss nu är att lyssna in vad folk tycker och ha en remissrunda, sa Roger Suup.

Rune Lans anser att det ska laglighetsprövas om kultur- och utbildningsnämnden kan ta beslutet om skolornas framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kirunaskolor kan läggas ner

Mer i ämnet