Foto: Jeanette Andersen Marklund

Blåsigt väder orsakar strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 11 600 elkunder i Norrbottens saknar ström vid 22-tiden på onsdagskvällen. De drabbade bor i Norrbottens inland och i Tornedalen.

Under onsdagseftermiddagen har allt fler elkunder i Norrbotten blivit utan ström på grund av den kraftiga vindbyarna.

– Det är vädret som är orsaken. I morse drog det in ett omfattande lågtryck med väldigt hårda vindar som spridit sig i Norrbotten, Västerbotten och även i Västernorrland, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

Storm i Norrbotten

Strömavbrotten har skett på många håll. Bland annat i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur och Överkalix. Anledningen till strömavbrotten är det blåsiga vädret.

– Det blåser väldigt hårt i dag. Då händer det att ledningarna gungar ihop och det blir en kortslutning. Träd kan också blåsa ner på ledningarna, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

Vind på 27,6 meter i sekunden

SMHI har utfärdat klass 1-varning i Norrbottens läns inland med vindhastigheter på upp till 21 meter per sekund och under onsdagskvällen har den hårda vinden tilltagit. Från Larsgrund utanför Junkön noterades en vindhastighet på  27,6 meter i sekunden i byarna vilket betyder storm.

Väntar på kulmen

Vattenfall har i nuläget ingen prognos för när elkunderna kan tänkas få sin ström tillbaka.

– Vi vet inte nu om det här är kulmen eller om det kommer mer, säger Roger Lindmark.

Det har även utfärdats en klass 1-varning för kulingvindar på Östersjön och längs med kusten med vindar mellan 14 och 21 meter per sekund.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning och varnar för mycket hårda vindbyar i Norrbotten. I Boden har en elledning blåst ner i vattnet vilket har gjort en stugägare strömlös.

– Vi har folk ute på på nästan alla ställen för att laga avbrotten. Det kan dock tillkomma nya störningar och vissa kunder kan få tillbaka strömmen och sen så försvinner den i gen. Det beror på hur det blåser, säger Roger Lindmark.

Här kan du se var strömavbrotten är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storm i Norrbotten

Mer i ämnet