Hotet om skolnedläggning väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Efter vårt inslag om att Valjevikens folkhögskola i Sundbyvik riskerar att läggas ner väcks nu starka reaktioner. 

Lisa Örneland är en av 19 elever på skolan. Hon skulle drabbas hårt av nedläggningen. För tre år sedan var hon med i en trafikolycka som förändrade allt. Från en vardag med jobb och två små barn fick hon plötsligt lära sig att gå och prata igen.

På skolan har hon lärt sig nya ord, att läsa och gå utan hjälpmedel.

valjevikens folkhögskola

– Jag vill inte tänka på det. Jag skulle bli hemmasittande, säger Lisa Örneland.

Valjevikens folkhögskola i Sundbyvik utanför Örebro jobbar med personer med hjärnskador. De har gått med miljonunderskott och vill nu att landstinget skjuter till pengar men som vi berättat tidigare vill inte de ledande politikerna i nuläget ge något besked.

”Handlar om attityd”

Vilket upprör Anna Ågerfalk, oppositionsråd i landstinget i Örebro.

– Det handlar mer om attityd och att ha en öppen dörr. Man försvårar och förhalar processen. Det finns en mögjlighet för samveret då behövs det inte handla om pengar, säger Anna Ågerfalk.

Pia Dehlin Stadig är vice ordförande för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft i Örebro och hon menar att många elever skulle bli hemmasittande om skolan lades ner.

– Det vore en tragedi om de lade ner. De personer som finns här idag skulle får en social ensamhet. Det skulle försvåra för dem att komma ut i samhället, säger Pia Dehlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

valjevikens folkhögskola

Mer i ämnet