Foto: SVT

Skadades i olycka – nu riskerar Lisa förlora hjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Valjevikens folkhögskola i Sundbyvik utanför Örebro riskerar att läggas ner. Skolan, som jobbar med personer med förvärvade hjärnskador, går med miljonunderskott och stiftelsen vill nu att landstinget skjuter till pengar.

Lisa Örneland är en av 19 elever på Valjevikens folkhögskola i Ekeby-Almby utanför Örebro. För tre år sedan var hon med i en trafikolycka som förändrade allt. Från en vardag med jobb och två små barn fick hon plötsligt lära sig att gå och prata igen.

– Det har varit tufft. Det går framåt så smått, men jag är inte där ännu, säger hon till SVT.

valjevikens folkhögskola

Gått i två år

Lisa Örneland har gått på folkhögskolan i två år. Här har hon lärt sig nya ord, att läsa och gå utan hjälpmedel. Hon har även mött människor i en liknande situation och hon har återfått tron på sig själv. Men nu riskerar skolan att läggas ner.

– Jag vill inte tänka på det. Jag skulle bli hemmasittande, säger Lisa Örneland.

Valjeviken är en ideell stiftelse som har Neuroförbundet som huvudman. Enligt verksamhetschefen Jan Karlsson har skolan gått med underskott i flera år och nu vill de att landstinget skjuter till pengar.

Måste få intäkter

– Vi har bedrivit verksamhet i Sundbyvik i 12 år och det har vi gjort utan insatser från kommun eller landsting. Nu är vi i ett läge där statsbidragen är översökta och investeringsbehoven är stora på anläggningen där det till och med finns förelägganden. Då måste det till intäkter för att investeringarna ska kunna göras, säger han.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Underskottet i år kommer att vara tre miljoner kronor. Vi vill ha högsta möjliga bidrag och vi hoppas att politiken vill stötta en sådan här viktig verksamhet, säger Jan Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

valjevikens folkhögskola

Mer i ämnet