Brister på tre av sju äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Tre av sju äldreboenden i Attendos regi i Linköping får underkänt när det gäller egen tid för de gamla och deras rätt till promenader.

Det visar en första rapport till äldrenämnden från Linköpings kommuns kvaliltetskontor, som fick uppdrag att granska alla Attendos äldreboenden efter bristerna som tidigare avslöjades på Åleryds äldreboende.

– Det oroar mig. Det var ju föranmält att vi skulle titta på det här och jag hade förväntat mig att det inte skulle finnas några tveksamhet, säger Mattias Bly, chef kvalitetskontoret i Linköping.

Ett av de här boendena fick i maj vite av äldrenämnden för att man misskötte just egen tid och promenader. Hur ser du på att man kanske fortfarande inte har kommit till rätta med det?

– Det blir ju en ytterligare faktor som gör att det blir lite värre i det fallet eftersom äldrenämnden har påtalat att det inte är okej att göra på det sättet och nu ska det rättas.

Vad gör ni nu?

– Nu har vi kontaktat Attendo för att de ska få lämna sin sida på det här och se om det finns ytterligare dokumentation som vi har missat på de här frågorna. Sedan ska vi återkomma till nämnden när det är färdigt.

Om Attendo nu inte kan visa någonting annat, då har man alltså brustit?

– Då har man brustit, säger Mattias Bly.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.