Cajsas mördare vill slippa livstidsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Den livstidsdömde 36-åringen har erkänt mordet på den då 19-åriga Cajsa Jonsson. Nu vill han få sitt straff tidsbestämt.

Cajsa Jonsson blev mördad en natt i januari i Norrköping 2005 när hon var på väg hem från krogen. Hon skiljdes från sina kompisar då hon hoppade in i en svarttaxi som skulle ta henne hem.

Mördare bakom ratten

Men 36-åringen som satt bakom ratten på svarttaxin körde i stället ut henne till ett skogsområde i bostadsområdet Smedby där han först våldtog henne, stack henne med kniv, försökte strypa henne och slutligen slog ihjäl henne med en tolv kilo tung sten.

”Bestialiskt” mord

Cajsa hittades av en flanör vid lunchtid dagen efter att hon bragts om livet. Hon låg då fullt synlig på marken. Efter en månad greps den nu 36-årige mannen i Tyskland. Han dömdes för grov våldtäkt och mord. Hovrätten beskrev mordet som ”bestialiskt” i sin dom och han dömdes därför till livstids fängelse.

Tio år efter mordet har nu 36-åringen ansökt om att få sin livstidsdom omgjord till ett tidsbestämt straff. Han har också tidigare begärt prövning i Högsta domstolen men fått avslag.

36-åringen är också dömd för att ha våldtagit en annan ung kvinna på Himmelstalundsfältet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.