Foto: TT

Avspärrning hävs efter Newcastle-utbrott

Uppdaterad
Publicerad

Var det fruktade fågelviruset Newcastle kommer från har ännu inte kunnat spåras. Men den inre avspärrade zonen vid den först drabbade gården utanför Norrköping tas nu bort.

– Vi vet ännu inte vart viruset kommer ifrån. Och tyvärr är det så att vi sällan hittar smittkällan, säger Gunilla Hallgren, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT Östnytt.

Newcastlesjukan är en virussjukdom som angriper fåglarnas nervsystem och andningsorgan. Smittan kan drabba alla fågelarter och kan föras indirekt mellan besättningar. Duvor brukar ofta få skulden, men den här gången är det inte duvor, säger Gunilla Hallgren.

– Nej, det här viruset är inte en duvvariant. Smittan kommer antagligen från vilda fåglar via människan. Det kan komma via fågelbajs och sedan kan det ha följt med in till värphönsen, säger hon.

Inväntar provsvar

Hittills har nära 126.000 värphöns i Östergötland avlivats på grund av misstänkt eller konstaterad sjukdom.

Det var den 19 juni som en gård utanför Norrköping konstaterades med smittan. Den 4 juli tillkom ytterligare en gård i Motala kommun och även i Linköping misstänks en gård bära smittan och samtliga värphöns avlivades.

– Vi har ännu inte fått något provsvar gällande besättningen i Linköping, säger Helen Loor länsveterinär på länsstyrelsen Östergötland.

– Vi håller på att isolera fram virus vilket tar ungefär tre veckor. Men ännu har vi inte sett några tecken på smitta, säger Gunilla Hallgren på Statens veterinärmedicinska anstalt som analyserar proverna.

Inre skydsszonen hävs

Efter utbrotten i Östergötland spärrades de drabbade gårdarna av med restriktioner; ett skyddsområde med tre kilometers radie från gården och ett övervakningsområde med tio kilometers radie. Här får djuren inte förflyttas och ska hållas inomhus.

Men i dag hävs den inre zonen för den första drabbade gården utanför Norrköping.

–  Den inre zonen kommer att hävas i dag. Det betyder att de restriktioner som fanns kommer att förvinna, säger Karin Åhl, operativ chef för krishantering på Jordbruksverket till SVT Östnytt.

Inga nya misstankar

Jordbruksverket är den myndighet som fattar beslut om avspärrningarna och enligt direktivet ska det gå 21 dagar sedan utbrottet och det har det gjort nu.

I dagsläget finns det inga nya misstankar för Newcastlesjuka. Samtliga djur i besättningarna med konstaterad Newcastlesjuka är avlivade och anläggningarna sanerade.

Jordbruksverkets hemsida finns information om gällande restriktioner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.