Foto: TT

Sänkt straff för svartsjukemord i Klockaretorpet

Uppdaterad
Publicerad

Den 46-årige man som dömdes till livstids fängelse för mord på en 49-årig man i Klockaretorpet i Norrköping får sitt straff sänkt till 18 år av Göta hovrätt.

Det var den 22 juni 2016 som den 46-årige mannen misshandlade den 49-årige mannen svårt med en hammare, band hans händer och sedan satte eld på honom och den skåpbil han färdades i. 49-åringen var då fortfarande vid liv.

Delar bedömningen

Hovrätten delar tingsrättens bedömning om att det främst varit fråga om svartsjuka och hämnd som varit motiv för mordet och att det varit en överlagd och planerad handling.

Mord i Klockaretorpet

Men man finner inte att det finns skäl för något annat än ett tidsbestämt straff för 46-åringen. Livstids fängelse ska tillämpas i de fall där ”gärningsmannen har mördat mer än en person eller då omständigheterna annars är synnerligen försvårande”, skriver hovrätten i domen.

18 års fängelse ska tillämpas ”då omständigheterna är mycket försvårande”.

Sänkt straff för medhjälp

Även den 25-åring som tingsrätten dömde till 1,5 års fängelse för grovt skyddande av brottsling får sitt straff sänkt av hovrätten till ett år. Hovrätten anser här att straffvärdet är något lägre än vad tingsrätten kommit fram till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Klockaretorpet

Mer i ämnet