Foto: SVT

Olagligt register över hyresgäster

Uppdaterad
Publicerad

Stångåstaden i Linköping har brutit mot lagen genom att registera känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Det visar nu Datainspektionens granskning.

Det var SVT:s avslöjande förra året om att åtta svenska kommunala bolag registerat sådant som hälsostillstånd, skvaller, utländsk bakgrund och missbruk som föranledde Datainspektions granskning och som i dag slår fast att samtliga bolag brutit mot lagen.

Registrerade även brott

– Enligt lagen får man inte registrera känsliga personuppgifter. Om man ändå vill göra det så ska man ha ett samtycke från hyresgästerna, och det har inte bolagen kunnat visa att man haft i dessa fall, säger Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Stångåstaden i Linköping hör till ett av två granskade bolag som även registrerat uppgifter om brott och domar utan att ha grund för det.

Saknade kunskap

Orsaken till registreringarna är att medarbetarna inte haft tillräckligt med kunskap om personuppgiftshantering, enligt Stångåstaden.

Bolaget säger nu att man vidtagit flera åtgärder, så som utbildning, nya rutiner och ett nytt arbetssätt, för att säkerställa att personuppgifter behandlas på ett korrekt sätt.

Uppgifter finns kvar

Men de 137 känsliga uppgifter som SVT hittade sist – bland annat diagnoser som astma, demens, stroke, olika funktionsnedsättningar och spelmissbruk – finns fortfarande kvar i registret.

Ulf Gustafsson, förvaltningschef vid Stångåstaden, säger till Östnytt att uppgifterna ligger kvar tills styrelsen tagit beslut om att ta bort dem. Nästa styrelsemöte äger rum i nästa vecka.

Överväger polisanmälan

Datainspektionen är kritisk till bolagens kunskaper om lagen, men kommer inte att polisanmäla brotten eftersom de anser att bolagen jobbar på att förbättra sig.

Det här upprör Hyresgästföreningen, som nu i sin tur överväger att polisanmäla Stångåstaden för den långsamma hanteringen och för att känsliga uppgifter ett år efter upptäckten fortfarande finns i deras register.

Se mer i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Mer i ämnet