SVA får miljon till mjältbrandsforskning

Uppdaterad
Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) får drygt en miljon kronor från det statliga forskningsrådet Formas för att forska om orsakerna till utbrottet av mjältbrand vid Omberg i somras.

Formas skriver i ett pressmeddelande att smittspridningen var ”mer omfattande än vad som setts i modern tid”. Syftet med SVA:s forskning är att hitta orsaken till utbrottet av mjältbrand och därmed förhoppningsvis förebygga att något liknande händer i framtiden.

Vill samla in fakta så snart som möjligt

– Sedan 2008 har hela fyra utbrott noterats, vilket står i kontrast till få förekomster under de föregående cirka 50 åren. Man spekulerar i om det kan finnas kopplingar till väder, klimat och förändrad markanvändning. Det är viktigt att vi ökar förståelsen kring detta för att kunna förebygga framtida utbrott. I det här fallet är data av en sådan art att de behöver samlas in i ett så tidigt skede som möjligt, för att säkra forskningsmaterial, säger Markku Rummukainen, Formas huvudsekreterare i pressmeddelandet.

Avgörande faktor

I utformningen av nya beredskapsplaner kommer de som drabbades av följdeffekterna av mjältbrandsutbrottet att delta. Den här forskningen kring händelserna 2016 hoppas man ska kunna vara en avgörande faktor för att få fungerande beredskapsplaner i framtiden

Mjältbrand

Mjältbrand är en bakteriell infektion som drabbar såväl människa som djur, och förorsakas av Bacillus anthracis. Infektionen är ofta dödlig för betesdjur och idisslare är särskilt känsliga. Risken för smitta till människa betraktas som stor. Den vanligaste orsaken till att betande djur drabbas är bakteriesporer som överlevt i jord. Insekter kan spela en roll för smittspridning i många utbrott. Sjukdomen var förhållandevis vanlig i Sverige fram till mitten av 1900-talet, och efter ett drygt halvsekel med endast några enstaka fall har det varit regelbundna utbrott av mjältbrand. Förutom den risk för djurs och människors hälsa som varje utbrott utgör så är det också förenat med stora kostnader för samhället, då händelser av denna typ leder till en omfattande riskhantering.

Källa: Formas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.