”Vi har löpande samtal med familjen och ger dem stöd, säger Mikael Svensson säkerhetschef Åklagarmyndigheten. Foto: Åklagarmyndigheten

”Ytterst ovanligt” att åklagare ofredas hemma

Uppdaterad
Publicerad

Efter att åklagare Mats Wihlborg beslutat att släppa fem våldtäktsmisstänkta män fick han oväntat besök i sin bostad. Nu flyttas ärendet till en åklagarkammare i Stockholm.

Efter att åklagare Mats Wihlborg i Visby valde att släppa fem misstänkta våldtäktsmän på fri fot under onsdagen i förra veckan så gjorde två personer ett ovälkommet besök vid åklagarens bostad. Personerna är nu misstänkta för förgripelse mot tjänsteman och hemfridsbrott. Vad de har gjort vill man inte säga.

”Det finns flera skäl till detta, och att ärenden flyttas mellan åklagare inom en åklagarkammare eller mellan åklagarkammare är mycket vanligt”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Misstänkt våldtäkt upprör på Gotland

Ska göra fler förhör

– Jag kommer inte att ge några detaljer. Men vi har förhör kvar och vi ska göra tekniska analyser som kan leda till fortsatta förhör, säger förundersökningsledare Magnus Berggren vid åklagarkammaren i Uppsala till SVT Nyheter Öst.

Att byta åklagare sägs vara något som sker ofta. Men enligt Åklagarmyndighetens säkerhetschef Mikael Svensson så är det något man helst undviker när det kan vara fråga om otillåten påverkan mot myndighetspersoner.

– Att man byter åklagare kan vara av flera olika anledningar. Men det är ytterst sällan som vi byter åklagare för att man blivit utsatt för hot och våld. Vår ståndpunkt är att självklart så ska den åklagaren vara kvar i det ärendet oavsett vad man egentligen har råkat ut för. Man ska inte kunna hota bort en åklagare från ett ärende, säger Mikael Svensson till SVT Nyheter Öst.

Läs mer: Detta har hänt

Ytterst ovanligt med hembesök

Åklagarmyndigheten ser mycket allvarligt på det som hänt. Att medarbetare besöks i hemmet av personer som vill hota eller trakassera är ovanligt.

– Det är ytterst ovanligt att en medarbetare får hembesök; att man vänder sig till den enskilde eller till dennes familj och att man påverkar åklagarens privata sfär, säger Mikael Svensson.

Enligt Mikael Svensson så har man vidtagit åtgärder för att hjälpa och skydda Mats Wihlborg.

– I vissa delar kan jag inte gå in på detaljer, det finns säkerhetsmässiga saker i det hela. Men vi har löpande samtal med familjen. Vi följer hur de mår, hur de har det och vi ser till att de får det stöd de behöver. Både när det gäller arbetssituationen och säkerhetsmässigt, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt upprör på Gotland

Mer i ämnet