Foto: Mikael Nilsson

15-åring omhäktad för mordförsök på vaktmästare

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-årige pojke, som misstänkt för mordförsök på en vaktmästare vid Pildammsparken i Malmö, omhäktades på fredagen. 

15-åringen häktades liksom tidigare på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

– Jag har begärt att han ska stanna kvar i häkte eftersom det finns risk för ”kollusionsfara”. Han kan undanröja bevis om han släpps vilket skulle försvåra utredningen, säger kammaråklagare Åsa Kristensson till SVT Nyheter Skåne.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Saltade gångbanor

Det var natten till onsdagen den 8 februari som polisen i Malmö fick larm om en skottlossning. En skottskadad man hittades utanför ett flerfamiljshus på Roskildevägen norr om Pildammsparken i Malmö. 

Den beskjutne var en vaktmästare, som var ute och saltade gångbanor. Enligt medieuppgifter ska han ha träffats av fem skott bakifrån. 

15-åringen greps bara timmar efter skjutningen och nekar till anklagelserna. Han är känd av polisen sedan tidigare men har inte dömts för något brott. 

Allvarligt men stabilt

Inledningsvis greps flera personer, samtliga kända av polisen. Alla utom 15-åringen kunde så småningom avskrivas från ärendet.   

15-åringen häktades den 11 februari och har suttit frihetsberövad sedan dess. Han har genom sin advokat begärt att han ska släppas på fri fot. I stället omhäktades han alltså på fredagen.

Vaktmästarens tillstånd beskrevs de två första veckorna efter skjutningen som livshotande men anses nu vara allvarligt men stabilt.

Vill inte kommentera

Ännu finns det ingen förklaring till mordförsöket, men det har funnits flera teorier. Den senaste, som förekommit i medierna under fredagen, är att vaktmästaren skulle hindra 15-åringen från att stjäla hans arbetsfordon och att han då blev beskjuten. Detta är inget som kammaråklagare Åsa Kristensson vill kommentera.

– Det spekuleras mycket och jag har genomgående sagt att jag inte kommenterar vare sig motiv eller händelseförlopp. Det är viktigt att vi får utreda det här i lugn och ro, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Mer i ämnet