Foto: SVT

Åtal för mord på hemlös i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring har sedan sensommaren suttit häktad misstänkt för mord på en hemlös man i Hässleholm i augusti. Nu åtalas han och rättegången startar nästa vecka.

Det var den 9 augusti förra året som en hemlös man hittades mördad vid Resecentrum i centrala Hässleholm. Några dagar senare greps en 17-årig pojke misstänkt för mordet, och har suttit häktad sedan dess.

Nu åtalas han för mord, i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Den hemlösa mannen ska ha dödats med en kniv eller annat vasst föremål.

Åtalas på tre punkter

Åtalet gäller även ett grovt rån mot en annan person, som ska ha begåtts en timme före mordet på den hemlösa mannen. Även rånet ska ha begåtts på tågstationen, där 17-åringen ska ha tryckt en kniv i magen på en man och tilltvingat sig hans mobiltelefon. Efteråt ska han ha hotat dödat mannen om denne vände sig till polisen. Pojken åtalas därför också för övergrepp i rättsak.

En tredje åtalspunkt gäller grovt olaga hot.

– Samtliga händelser ägde rum i centrala Hässleholm den 9 augusti 2016, men det är olika målsäganden i alla åtalspunkterna och målsägandena har inget samband med varandra, säger kammaråklagare Malin Paulsson.

Nekar till brott

Enligt pojkens advokat Lars Kruse har hans klient hela tiden förnekat brott. Så även nu, sedan han tagit del av åtalet. Lars Kruse har tidigare i höst varit kritisk till den långa tid pojken suttit häktad.

– Det finns ingen människa i världen som mår bra efter att ha suttit isolerad så här länge, särskilt inte en 17-åring, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.