Byggbranschen ser ut att gå en ljus framtid till mötes vad det gäller arbetstillfällen i Skåne. Foto: SVT

Många nya jobb väntas i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den skånska arbetsmarknaden kommer få ett tillskott på 8000 personer i år. I alla fall om Arbetsförmedlingen har rätt i sina prognoser.

Det är främst inom privata tjänster de nya jobben finns. Många arbetstillfällen väntas komma inom byggverksamhet. Men trenden pekar uppåt även för industri och offenliga tjänster, även om den är svagare här än inom andra områden. Utvecklingen för jord och skogsbruk ser i princip ut att stå stilla.

Men trots fler arbetstillfällen kommer den samlade siffran över arbetslöshet bli fortsatt dyster.

Ungdomsarbetslösheten i Skåne

Jobben som kommer till kommer inte kunna pressa ned siffran, och drygt nio procent kommer vara arbetslösa när 2015 går mot sitt slut.

Skåne är därmed ett av de län som har högst arbetslöshet i hela landet, och har enligt arbetsförmedlingen en rad problem att tampas med.

Dels saknar nästan hälften av alla inskrivna vid arbetsförmedlingen eftergymnasial utbildning. På dagens arbetsmarknad ger det allt annat än goda förutsättningar att kunna ta sig fram.

De bristyrken som pekas ut i prognosen handlar bland annat om bygg och teknik, samt IT och vård. Vad det gäller vården syns en tydlig könsproblematik, som enligt Arbetsförmedlingen skulle lätta ifall fler män valde att utbilda sig inom dessa yrken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsarbetslösheten i Skåne

Mer i ämnet