Gick handelsprogram – blev plåtslagare

Uppdaterad
Publicerad

22-åriga Jenny Andersson gick handelsprogrammet, men fick bara korta anställningar efter studenten. Nu är hon lärling på ett plåtslageri och trivs med det.

Jenny Andersson är lärling på ett plåtslageri i Munka Ljungby. Hon tog kontakt med SVT Nyheter efter vår satsning om ungdomsarbetslöshet. Hon hade svårt att få någon tillsvidareanställning på heltid inom handel och bytte därför bransch. Hon vill uppmuntra andra arbetssökande ungdomar att våga byta jobb eller våga ta steget att prova ett arbete som de inte är utbildade inom.

– Det är inte omöjligt att hitta ett jobb, det handlar om att inte vara kräsen och ha en positiv inställning.  Man får inte känna efter för mycket. Många tänker att de gått en viss utbildning och att de efter studenten ska få sitt drömyrke, men så fungerar det inte. Fler borde ta chansen och välja ett yrke där man har chans att få jobb, säger Jenny Andersson.

Ungdomsarbetslösheten i Skåne

Ute på plats

Plåtslageri är ett yrke som behövs menar både hon och hennes chef. Mer arbetskraft efterfrågas. Jenny själv började hjälpa till i familjeföretaget när det behövdes, men hon föll för plåtslageriet och går nu där som lärling. Hon är inte alls utbildad till det men lär sig under tiden. En arbetsform hon rekommenderar andra att prova.

– Det är perfekt, jag lär mig så mycket varje dag, det är inte som att sitta i en skolbänk eller läsa en bok. Nu är jag ute på plats och får jobba praktiskt med det varje dag. Det gör att jag lär mig hela tiden och utvecklas.

Hon tror att fler inte väljer plåtslagaryrket för att de inte vet vad det innebär.

– Vi gör allt som har med plåt att göra på ett hus, från rännor till trösklar till fönsterbläck. Det är ett väldigt kreativt arbete.

Nyfikna kunder

Som ung tjej i branschen möter hon vissa reaktioner.

– En del kunder jag kommer till tittar på mig, som om de undrar vad jag gör där och andra blir nyfikna och frågar hur jag tycker att det är att jobba med plåtslageri.

När jag berättar för bekanta att jag är lärling på ett plåtslageri så höjer folk på ögonbrynet och frågar oftast igen vad jag sa att jag arbetar som. Men de flesta reaktionerna jag möter är positiva. Det tycker att det är tufft att jag som tjej arbetar med det, säger Jenny Andersson.

Hon har fallit för yrket och tänker fortsätta som lärling i hopp om att lära sig mer. Sen kan hon avlägga ett yrkesbevis, men först måste hon ha flera arbetade timmar.

– Min chef som också är min styvpappa började också som lärling en gång i tiden.

Trivs du med jobbet då?

– Jag trivs jättebra, arbetstiderna, att få arbeta mycket utomhus, att det är ett kreativt yrke med problemlösning, det passar mig perfekt, säger Jenny Andersson.

Problem med plåt

Hon menar också att man som tjej och plåtslagare klarar av jobbet lika bra som en man gör.

– I början så hade jag problem med att bara lyfta upp en hel plåt på saxen. Men när tiden gick upptäckte jag att tekniken är viktigare än råstyrkan. Det är teknik i nästan allt vi gör. Det finns saker som inte jag kan lyfta, men det kan inte männen på arbetsplatsen heller. Så då får man be om hjälp, säger Jenny Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsarbetslösheten i Skåne

Mer i ämnet