SVT:s reporter Karin Ahlgren är på plats och bevakar rättegången i Kalmar tingsrätt. Foto: SVT

Mordmisstänkt: ”Jag fick en blackout”

Uppdaterad
Publicerad

Den man som är misstänkt för att ha dödat en kvinna i Stadsparken i Oskarshamn i december hävdar att han fick en blackout och inte minns vad som hände.

Mannen, som är 24-år, erkänner att han gjort sig skyldig till kvinnans död, men förnekar att det handlar om mord eftersom han inte hade för avsikt att döda henne.

Genom sin försvarare säger han att han fick en blackout och inte minns vad som hände. Han erkänner sig skyldig till grov misshandel och vållande till annans död.

Misstänkt mord i Oskarshamn

Vittnesuppgifter

Den mordmisstänkte mannen och den mördade kvinnan träffades dagen efter att han frigivits från ett tidigare straff som handlade om våld mot en kvinna som tidigare hade varit tillsammans med. Paret förlovade sig tre månader efter att de träffades.

Åklagaren, Patrik Sonevagn, bygger sitt åtal på vittnesuppgifter från mordkvällen, bland annat hur människor i närheten av Stadsparken hört högljutt gråt från en kvinna och en hört en man säga ”en sådan flickvän vill jag inte ha”. Enligt vittnesuppgifter ska en kvinna ha skrikit ”aj”.

Tittar ner i bänken

När Patrik Sonevagn gjorde sin sakframställan gick han igenom den rekonstruktion som gjordes av mordnatten i våras. Då fick vittnen visa och berätta om sina iakttagelser från mordnatten, det vill säga luciahelgen förra året. Den åtalade mannen såg då inte ut att följa åklagarens bildvisning utan satt mest och tittade ner på bänken framför sig.

Släpade henne 45 meter

Enligt åklagaren släpade den misstänkte mannen den mördade kvinnan 45 meter från stället där han ströp henne, till en annan plats i stadsparken. Sen körde han själv henne till akuten på Oskarshamns sjukhus, men inte direkt efter att hon ströps. Kvinnan hade andnings- och hjärtstillestånd när hon kom till sjukhuset där satte personalen genast igång med att försöka rädda hennes liv. Personalen på sjukhuset fattade misstankar mot mannen och larmade polis som grep honom vid halv sex-tiden på morgonen.

Alldeles tyst i rättssalen

När åklagaren visade den fyra minuter långa filmen, som en hundförare filmat dagen efter mordet, och som visar på släpmärkena i det frostiga gräset, var det alldeles tyst i rättssalen. Bara snyftningar från den mördade kvinnans anhöriga hördes. Den mordåtalade själv satt med böjd rygg och blicken på bänken framför sig. Åklagaren visade foton på den mördade kvinnans kläder som blev smutsiga och jordiga efter att hon släpades på marken.

Anhöriga svarar på frågor

Efter lunch svarade anhöriga till den mördade kvinnan på åklagarens frågor. En anhörig berättar att den mordmisstänkte mannen uppförde sig överbeskyddande till en början i deras relation.

– Han blev allt mer kontrollerande och förbjöd henne att göra olika saker, berättar den mördade kvinnans syster.

Systern berättade också att den mördade kvinnan och den mordmisstänkte mannen hade ett stormigt förhållande där han försökte styra henne på olika sätt, bland annat genom att inte tillåta henne att åka och hälsa på sin syster.

– Jag gråter fortfarande varje dag, jag kan fortfarande inte förstå att det är sant, berättade systern för rätten.

Misstänkt för ytterligare brott

Den mordåtalade mannen är dessutom misstänkt för ett mordförsök på en man i Oskarshamn förra året. Rättegången avslutas 17 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Oskarshamn

Mer i ämnet