Lisbeth Lennartsson (C), och Ilko Corkovic (S). Foto: SVT/Danijel Ivic

Borgholmspolitiker mot väggen

Uppdaterad
Publicerad

Borgholms politiker svarar på några av de frågor vi har tagit upp under veckan. Representanter från de i Borgholm två största partierna deltar.

Avfolkningen på Öland är en viktig fråga för dem vi har pratat med. Hur ser ni på det?

Ilko Corkovic (S), kommunpolitiker Borgholm:

Sommarturen #dinröst

– Vi vill vända den negativa befolkningsutvecklingen vi har haft dom senaste åren.

Hur då?

– Vi måste dra nytta av våra fördelar. Besöksnäringen är den snabbaste växande branschen i hela världen. Och det borde vara en gigantisk chans för Borgholms kommun.

Lisbeth Lennartsson (C), kommunalråd Borgholm:

– Det handlar om bra villkor för företagen. Går det bra för företagen blir det fler jobb, mer skatteintäkter och då finns det också mer pengar till skola, vård och omsorg.

Tänker du på norra Öland också?

– Det är ett bekymmer. Man måste vara lite av en tusenkonstnär om man bor på norra Öland. Särskilt på vintern när det är blåsigt och kallt.

Vad gör ni åt det?

– Vi satsar på infrastruktur, vi satsar på vatten och avlopp, vi bygger cykelbana och vi träter med Trafikverket om bättre vägar.

På norra Öland har ett nytt parti, Framtid Öland, bildats. De är på stark framfart. Hur ser ni på det?

Ilko Corkovic (S):

– Det betyder att vi inte fångat frågorna för norra Öland på rätt sätt. Men vi har drivit ett antal stora frågor för att möjliggöra tillväxt i norr.

Vilka då?

– Bland annat en året runt-gående färja mellan Byxelkrok och Oskarshamn som skulle möjliggöra pendlande mellan orterna. Oskarhamn är ett industristarkt område.

Lisbeth Lennartsson (C):

– Vi driver ju egentligen samma frågor. Jag skulle gärna se ett samarbete med Framtid Öland. Det är landsbygdsfrågor som är viktiga frågor.

En året runt-färja mellan Byxelkrok och Oskarshamn. Hur realistisk är den tanken egentligen?

Ilko Corkovic (S):

– Vi har gett i uppdrag till Regionförbundet att räkna på vad som krävs. Och vilka samhällsekonomiska vinster det skulle innebära.

Lisbeth Lennartsson (C):

– Den är fullt möjlig. Vi pratar ofta med SKB vid kärnkraftverket i Oskarshamn och kan man då arbetspendla mellan den fantastiska boendemiljön på norra Öland och dit så vore det suveränt. Vi har i år också investerat åtta miljoner i hamnen i Byxelkrok.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarturen #dinröst

Mer i ämnet