Ny budget får kalla handen

Uppdaterad
Publicerad

Det rödgröna styret i Region Kronoberg fick återigen nobben när de presenterade sitt budgetförslag för 2016.

När regionstyrelsens arbetsutskott sammanträdde under onsdagen presenterade det rödgröna styret ett nytt budgetförslag utan den tidigare föreslagna skattehöjningen på 40 öre. Målet var att komma överens om en blocköverskridande budget men ännu en gång fick förslaget nobben.

– Nu har vi lagt ett förslag utan skattehöjning för vi vet att vi ändå inte kommer få igenom det i regionfullmäktige, säger regionråd Anna Fransson (S) till SVT Nyheter Småland.

Region Kronoberg budget 2016

Försöket misslyckades

Tidigare presenterade samma rödgröna styre ett budgetförslag med en skattehöjning på 40 öre som upprörde den borgerliga oppositionen och Sverigedemokraterna. Eftersom de rödgröna inte har majoritet i regionfullmäktige drog de då tillbaka förslaget för att istället försöka få till ett blocköverskridande samarbete.

Efter onsdagens sammanträde står det klart att det försöket misslyckades. Oppositionen fokuserar nu på att lägga fram en egen budget.

– Den budget som vi kommer att presentera nästa vecka, den kommer att vara hållbar och den kommer att vara fullt ut finansierad. Så  mycket kan jag säga. Sen får vi återkomma till de prioriteringar som vi kommer att göra i vår budget, säger oppositionsråd Suzanne Frank (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Kronoberg budget 2016

Mer i ämnet