Foto: TT

Ytterkommuner vill ha tillbaka lärarutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Flera ytterkommuner i Kalmar län saknar fortfarande behöriga lärare inför höstterminen. Västerviks campuschef tror att ett återinförande av lärarprogrammet på Campus Småland kan bli en lösning på problemet.

Campus Småland gör det möjligt för boende i Västervik, Hultsfred och Vimmerby att studera via ett väl utvecklat distanssamarbete.

– Vi har ett stort antal sökande till de platser vi har och vi når en målgrupp som man kanske inte hade nått på annat sätt – de som inte kan eller vill flytta, säger Jerry Engström campuschef i Västervik.

Lärarbrist i Småland

Lärarprogrammet togs bort

Innan Kalmar och Växjö slogs samman till Linneuniversitetet hade högskolan i Kalmar lärarutbildningen på distans till Campus Småland.

Men när den las ner för några år sen har Västervik, Vimmerby och Hultsfred märkt att det blivit svårare att hitta nyutbildade lärare.

– Vi vet att det finns många i våra tre kommuner som vill studera till lärare om möjligheten att göra det på plats hade funnits, så trenden att vilja bli lärare ser ut att ha vänt, säger Jerry Engström.

Nya vägar

Genom pilotprojektet Nya vägar söker Jerry Engström statligt meddel för att få fler utbildningsplatser. Projektet startade 2013 och både Linnéuniversitetet och regeringen säger sig vara positiva till det.

– Jag har lärt mig att de här kvarnarna mal ganska långsamt, men vår ambition är att starta upp fler utbildningar till hösten 2017, både ingenjör- och lärarprogram, säger Jerry Engström.

Högt söktryck till förskoläraprogrammet

Genom Karlstad universitet har de idag sju platser på förskollärarprogrammet. Platser som runt 300 sökande slogs om vid antagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist i Småland

Mer i ämnet