Foto: TT

Lärarbrist på Bäckebo skola – eleverna flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Nybro kommun har inte lyckats hitta lärare inför höstterminen. Bäckebo skola läggs nu i malpåse och eleverna flyttas till Alsterbro.

Sedan i våras har jakten på lärare till Bäckebo skola pågått och skolans framtid har varit oviss. I veckan fick föräldrarna det slutgiltliga beskedet om att skolan läggs i malpåse och att eleverna kommer att bussas till Alsterbro skola i höst.

– Det är total katastrof. För min dotter känns det otryggt att byta skola och behöva åka buss varje dag. Om det händer någonting så är det betydligt längre bort, säger föräldern Katty Johansson.

Lärarbrist i Småland

Lärare slutar

Skolan kommer att läggas i malpåse under ett år eftersom samtliga lärare och rektorn har slutat.

– Vi har haft tolv intervjuer i vår men det har inte lett till en enda anställning, säger Kjell Fernandi, skolchef i Nybro kommun.

Varför lyckas ni inte behålla personalen på skolan?

– Vi har intervjuat lärarna om arbetsmiljön för att utröna om vi har brustit på något sätt. De yttrade då att de helt enkelt har sökt sig vidare och vill ta ett nytt steg i livet.

Enligt Kjell Fernandi kommer en utredning om personalproblematiken att påbörjas i höst.

– Vi har fått i uppdrag att titta noggrannare på vad vi ska göra för att behålla lärarna på de mindre skolorna.

”Det finns ingen räddning”

Finns det en chans att skolan överlever?

– Politikerna har varit tydliga med att skolan inte ska läggas ner utan vi stoppar bara undervisningen i ett år. Sen måste vi ta en diskussion tidigt i vår om hur vi ska gå vidare och hitta en lösning, säger Kjell Fernandi.

Katty Johansson är övertygad om att barnen aldrig kommer att återvända till Bäckebo skola.

– Har man väl lagt skolan i malpåse så finns det ingen räddning. Det här påverkar hela Bäckebo, vi har tre mil till närmaste affär och bensinstation. Tidigare hade vi i alla fall närheten till skolan och våra barn, snart har vi inte ens det.

Hon berättar att flera föräldrar överväger att flytta sina barn till Åbyskolan i Läckeby istället.

– Det tar bara elva minuter att ta sig dit och det ligger år rätt håll. Det är ett mycket bättre alternativ för oss, säger Katty Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist i Småland

Mer i ämnet