Enligt siffror som arbetsförmedlingen tagit fram så fanns det den sista juni 6.410 lediga lärartjänster i landet. Arkivbild. Foto: TT

5.000 lärartjänster är inte tillsatta inför skolstarten

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen är tydligt märkbar under sommarlovet. Bara veckor innan skolstarten är över 5.000 lärartjänster fortfarande inte tillsatta.

Enligt siffror som arbetsförmedlingen tagit fram för SVT så fanns det den sista juni 6.410 lediga lärartjänster i landet. Detta är 1.270 fler jämfört med samma tid förra året.

Den sista juli i år, drygt två veckor före terminen börjar för lärarna, var fortfarande 5.110 lärartjänster vakanta.

Lärarbrist i Småland

– Risken blir ju att man inte har lärare på plats när eleverna kommer i mitten på augusti, det innebär att man kan stressas till att ta felaktiga beslut. Vilket naturligtvis inte är bra för eleven och inte för en själv som arbetsgivare heller, säger Henrik Ahlberg, rektor på Skarpnäcks skola i Stockholm.

”Vi är mitt i en lärarkris”

Utbildningsminister Gustav Fridolin säger under SVT:s Aktuellt att vi är mitt i en lärarkris, något som regeringen ska försöka vända.

– Vi går nu in med statliga pengar för att kunna anställa fler. Framförallt andra än lärare, för att lärare lättare ska kunna göra sitt jobb och för att ge en bättre arbetsmiljö, säger Gustav Fridolin.

Nya sätt att kommunicera

Sara Bruun är lärare på Ringsjöskolan i Höör, och berättar att det blivit som en dominoeffekt. När hon byter skola behöver hennes tjänst tillsättas, och så håller det på.

– Rektorer har ju varit lite desperata och det har varit lite som en lärarnas silly season där lärare byter jobb helt vilt, säger Sara Bruun.

Lärarbristen har också öppnat upp för nya kommunikationsvägar, och kanske lite annorlunda sätt att kontakta potentiella anställda på.

– Vi som är lärare är vana att gå in på platsbanken men nu är det Facebook, twitter, olika sociala medier, mail och telefon, säger Sara Bruun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist i Småland

Mer i ämnet