Lärare i textilslöjd är svåra att hitta enligt flera kommuner i Kalmar län. Foto: TT

Lärarbristen slår hårt mot Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Lärarförbundet har totalt 40 000 lärare lämnat yrket det senaste året. För låg lön och för hög arbetsbelastning anges som skäl. I Kalmar län finns just nu 61 vakanser inom skolan och 21 inom förskolan.

Samtliga kommuner vi pratat med i Kalmar län uppger att det fattas lärare inför höstterminen.

Det är framförallt förskollärare, språklärare, speciallärare och matte/NO-lärare som varit svårast att rekrytera, men även klasslärare inom grundskolan.

Lärarbrist i Småland

– Jag har varit i skolans värld i 44 år och jag har aldrig tidigare sett ett så svårt läge, säger Nybros skolchef Kjell Fernandi.

Bristen på legitimerade lärare gör att kommunerna får anställa obehöriga lärare, något som Lärarförbundet ser allvarligt på.

– Forskning visar att det absoult viktigaste för elevers resultat är att det finns behöriga lärare, säger Inger Maurin, ledamot i Lärarförbundet.

Drabbar ytterkommunerna värst

Samtliga kommuner uppger att antalet lärarstudenter som gör sin praktik hos dem spelar en vikig roll för nyrekrytering.

– Studenter stannar ofta i universitetsstäderna, därför har de mindre kommunerna ett svårare läge. Framförallt de som ligger lite utanför allfarvägen, som Vimmerby till exempel, säger Kjell Fernandi.

Lärarassistenter kan avlasta

Just nu vill regeringen att kommuner satsa extra på lärarassistenter som ska avlasta lärare genom att hjälpa till med administrativa uppgifter och det sociala i klassen, som att vara rastvakter, matvakter.

– Hittills har det varit självklart att alla ska göra allting. Men våra högutbildade räcker inte till för det, därför kan lärarassistenter vara en lösning på den akuta bristen, säger Lars Bylund utbildningschef i Borgholm.

Vakanser inom den kommunala skolan i Kalmar län

14 förskollärare

21 grundskollärare

13 språklärare

11 specialpedagoger

6 ma/no-lärare

2 hemkunskapslärare

2 idrottslärare

(friskolor och fritidshem är inte inräknade)

Källa: Arbetsförmedlingen v.29

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist i Småland

Mer i ämnet