Därför upprör Växjös offentliga konst

Uppdaterad
Publicerad

Offentlig konst kan vara ett minst sagt hett debattämne och det är något som märkts i Växjö där flera konstdebatter blossat upp. ”Det lever kvar en gammal föreställning om vad konst ska vara”, säger Nicolas Hansson, kultur- och konstchef.

Växjö kommun har de senaste tio åren satsat mycket på offentlig konst. Fem till sex nya större konstverk har uppförts varje år. Det har också lett till flera häftiga debatter bland annat kring spegelbollen i Växjösjön och de nakna bronskvinnorna utanför konsthallen. Men att det väcks debatt är något som ansvarig politiker Eva Johansson (C) tycker är bra.

– Det vore jättetråkigt om vi satte upp en massa konstverk och ingen reagerade. Offentlig konst är något som Växjö satsar på och vi tycker att det är bra. Det vore väldigt torftigt om vi inte skulle ha offentlig konst, säger Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Debatten om Pissed Elin

Gammal föreställning

Nicolas Hansson är kultur- och konstchef i Växjö kommun och han tror att den offentliga konsten väcker så starka känslor för att invånarna förväntar sig något annat.

– Det finns fortfarande en föreställning om att konst ska skildra det vackra och sköna i livet och så ser inte konst ut idag. Det lever kvar en gammal föreställning om vad konst ska vara.

Vad tycker du konst ska vara?

– Konst ska syssla med att ställa frågor om sin samtid, tycker jag kort och gott.

Det senaste konstbråket som blossat upp är det kring Sara Möllers staty Pissed Elin, som är en hyllning till feministen och författaren Elin Wägner. Avlägsna släktingar till Elin Wägner hörde av sig till kommunen för att de ville stoppa uppförandet. Det gjorde att invigningen den 12 november sköts på framtiden.

Och enligt Nicolas Hansson är det ett exempel på det glapp som finns mellan vad medborgaren förväntar sig av konsten och vad konst är idag.

– I uppdraget för konstverket handlade det om att vi ville lyfta fram det positiva i Elin Wägners idéer och gärningar. Då kanske många föreställde sig att det skulle vara en föreställande skulptur, kanske till och med en byst. Men så är det ju inte, Pissed Elin är en samtida skulptur med samtida frågeställningar.

Opinionen vänder

Marianne Lindberg de Geers nakna bronskvinnor ”Jag tänker på mig själv” har nu stått utanför konsthallen i Växjö i tio år. När de ställdes dit utsattes de för skadegörelse och någon sågade bokstavligen av dem vid fotknölarna. Konsthallen utsattes för hot och när statyerna sattes tillbaka fick de övervakas med kameror. Men i dag har opinionen vänt och många älskar dem nu.

– Jag tycker att de är väldigt roliga särskilt med tanke på dagens debatt om kroppshets, för att de är naturliga och inte perfekta, säger Växjöbon Elisabeth Walter.

– Om vi bestämde oss för att ta bort dem så skulle vi säkert få liknade reaktioner som vi fick för tio år sedan när de ställdes dit. De är väldigt uppskattade i dag, säger Nicolas Hansson.

”Upprörda i början”

Även Spegelbollen är idag uppskattad av många och så brukar det enligt Nicolas Hansson bli när vi vant oss vid konstverken. Han är säker på att det även kommer bli så med statyn Pissed Elin.

– Låt oss se vad som händer med tiden. Många blir upprörda i början och det väcker en del uppståndelse och rabalder, men sedan lägger det sig och blir en del av vardagen. Jag är övertygad om att när det gäller verket Pissed Elin så kommer det funka jättebra vid Växjösjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om Pissed Elin

Mer i ämnet