Skulpturen var först planerad att invigas i november 2016. Foto: Fanny Olsson/SVT

Omdiskuterade skulpturen är snart på plats

Uppdaterad
Publicerad

Konstverket ”Pissed Elin” är snart på plats vid Växjösjön. Trots många klagomål påbörjades på måndagen bygget av den tre meter höga skulpturen.

Nu har bygget av skulpturen som är tillägnad Elin Wägner och hennes avtryck i historien påbörjats. Den tre meter höga skulpturen kommer att  blicka ut över Skogsudden vid Växjösjön. Men namnet, ”Pissed Elin”,  har många reagerat på och det är inte alla som tycker att skulpturen ger en rättvis gestaltning av Elin Wägner.

– Vi tycker att det blir en förminskning av hennes verk och att man gör sig lite lustig över henne, säger Birgitta Hansson, ordförande i stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.

Debatten om Pissed Elin

Tre släktingar till Elin Wägner har tidigare också försökt att stoppa bygget av statyn, något som förhalade byggstarten. I ett brev till kommunen skrev de tre släktingarna att statyn är bedrövlig som representant för Elin Wägner.

Väckt starka åsikter

Inte heller Ann-Margreth Willebrand, ordförande för Elin Wägner-sällskapet, är helt nöjd med namnet på konstverket och tycker att skulpturen borde haft ett annat namn.

– Namnet kan verkligen misstolkas, vilket jag inte tycker är bra. Min första tanke när jag hörde det var att Elin gestaltas som berusad, säger hon.

Kommer snart invigas

Skulpturen kommer trots kritik att invigas officiellt den 25 mars. Kommunen har bjudit in en rad talare, däribland några som är kritiska till skulpturen, för att uppmärksamma att människor kan tycka olika.

– Jag kan förstå kritiken, för konst berör och väcker känslor precis som den ska göra. Vi tycker olika helt enkelt. Men enligt mig känns det helt fantastiskt, säger Eva Johansson (C), ordförande i kultur -och fritidsnämnden på Växjö kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om Pissed Elin

Mer i ämnet