Foto: SVT

Här blockerar arbetarnas chef vägen för SVT:s reportrar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters reportrar åkte ut till ett hus där några av de gästarbetare som bygger Trafikverkets stängsel bor. När SVT ställde frågor om vad arbetarna tjänar försökte chefen blockera vägen för teamets bil. ”Ni har jävlats så mycket med mig. Nu ska jag göra likadant med er”, säger 56-åringen.

En lång kedja av underentreprenörer har anlitats för att sätta stängsel för Trafikverkets räkning längs järnvägen i Småland och Skåne. Ett av dem är ett Kristianstadsföretag som i sin tur anlitat en 56-årig man som förser företaget med rumänska och moldaviska gästarbetare.

Enligt källor till SVT Nyheter har montörerna längs spåret villkor som ligger under avtal. Men 56-åringen vill inte berätta vad arbetarna tjänar.

Stängselgranskning

– Från i morgon börjar jag striden mot er. Jag lovar er, ni kommer att ha ett helvete, säger 56-åringen.

När ingen vill svara på vad arbetarna får betalt åker SVT:s reportrar ut till ett hus där gästarbetarna bor. Men 56-åringen står i dörren och hindrar oss från att prata med hans personal. När vi ska lämna området försöker 56-åringen blockera vägen för oss med sin bil.

– Ni har ingenstans att köra, jag blockerar vägen. Jag lovar er, ni kommer att ha ett helvete. Ni har jävlats så mycket med mig. Nu ska jag göra likadant med er.

56-åringen och Kristianstadsföretaget har även tidigare anlitats åt staten. 2011 satte de stängsel runt hela flygflottiljen i Kallinge i Blekinge för Fortifikationsverkets räkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängselgranskning

Mer i ämnet